Vi har lågkonjunktur och hög arbetslöshet, ändå har företag svårt att hitta rätt arbetskraft, det gäller särkilt inom några branscher.



Det råder akut brist på yrkesutbildad arbetskraft och svenska företag har svårt att rekrytera, det visar nya siffror från Svenskt Näringslivs undersökning bland sina medlemsföretag, skriver Tidningen Näringslivet.
Mia Bernhardsen, avdelningschef för kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, säger att undersökningen understryker vad Svenskt Näringsliv vet sedan tidigare undersökningar, nämligen att i genomsnitt sju av tio företag har svårt eller mycket svårt att rekrytera.
Hon säger att vart fjärde rekryteringsförsök misslyckas helt.
De har allra svårast att rekrytera
Byggbranschen och industrin har allra svårast att hitta kompetent arbetskraft. Inom byggbranschen tycker hela 75 procent av företagen att det är svårt att rekrytera och inom industrin tycker 72 procent av företagen det.
Företag i transportbranschen gör allra flest försök att rekrytera men även företag inom handel och besöksnäring gör många rekryteringsförsök. Runt 70 procent av företagen i dessa branscher uppger att de har svårt att rekrytera.
Trots lågkonjunkturen finns det en stor växtkraft hos många svenska företag, men svårigheten att hitta kompetenta medarbetare gör att många av dem inte kommer framåt.
“Åtta av tio företag vill växa. Kompetensförsörjningen är det största hindret för den utvecklingen”, säger Mia Bernhardsen till TN.
Hon tillägger att Svenskt Näringsliv vet att när företagen inte hittar medarbetare får de sämre lönsamhet eftersom de drabbas av minskad försäljning eller tvingas tacka nej till uppdrag eller ordrar.
Gymnasial yrkeskompetens behövs
Den största orsaken till svårigheterna att rekrytera är bristen på rätt utbildning och yrkeserfarenhet, företagen behöver framför allt gymnasial yrkeskompetens och de här problemen har funnits i tio år men förvärras hela tiden.
Allt pekar dessutom på att efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens kommer fortsätta öka under kommande år.
“Det märks tydligt i vår undersökning. Inom industri och transport anser över 70 procent av företagen på att det behövs bättre och fler yrkesutbildningar. De flesta branscher håller med, alla är de eniga om att yrkesutbildningarna måste matcha efterfrågan och verkligheten på arbetsmarknaden”, säger Mia Bernhardsen till TN.

Mogen ålder – ett hinder för att få jobb – i Sverige
Marie Sjö sa upp sig när hon var 59, hon sökte massor av jobb, men ingen ville anställa henne, hon tror att det beror på hennes ålder.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
