Under perioden 2023–2025 har flera svenska spa- och hotellanläggningar granskats noggrant.


Resultaten är chockerande: från möss och mögel till gammal kyckling och råvaror som förvarats i fel temperatur.
Expressen har kartlagt problemen och de åtgärder som vidtagits efter inspektionerna.
MISSA INTE: Ålderismen härjar på svenska arbetsplatser. News55

Skadedjur på lyxiga hotell
En återkommande brist är närvaron av skadedjur.
På Ellery Beach House uppmärksammades spår av möss och spillning inne på en anläggning, vid inkommande dörrar och i torrförråd.
Samtidigt fastslogs tusentals flugor av flera arter i köks- och matförvaringsutrymmen. En basrutin för skadedjurshantering saknades, trots upprepade kontroller.
På Stufvenäs gästgifveri, dök myror upp i köket.
Marcus Thell, vd, kommenterar till Expressen:
”Myror är en naturlig del av skogen och då vår anläggning är väldigt naturnära så får vi ibland myror som letar sig in. Vi har ett serviceavtal med Anticimex som snabbt är på plats och hjälper till vid dessa tillfällen”.
Senaste nytt
Omfattande mögel
En inspektion 2024 visade mögelangrepp i silikonfogarna i diskrummet på Marstrands havshotell. Vid uppföljning 2025 hade möglet spridit sig till taket innan det slutligen sanerades.
Svartmögel upptäcktes på Varbergs kusthotell år 2023 i ett frysrum. Under 2024 bedömdes kökslokaler som smutsiga, inklusive frysrum och fläktar ovan spisen. Senare kontroller visade på dock förbättringar.
På ett av Sveriges kändaste spahotell anmärkte Miljöenheten år 2025 på tillväxt av mikroorganismer i duschutrymmen, dålig hantering av kemikalier och generellt bristande städrutiner vid bassängverksamheten.
Alla brister har därefter åtgärdats.
Felaktiga temperaturer
Inspektioner inledningsvis visade drastiska missar på Ellery Beach House. Räkor som förvarades i en temperatur som uppmätte 19 °C och kyckling med passerat bäst före‑datum på en och en halv månad. Även rått kött som hanterades utan korrekta rutiner.
“Dessa exempel är två år gamla och vi har sedan dess inga sådana här utmaningar längre”, skriver vd Henrik Johansson till expressen via mail.
År 2023 hittades gösfiléer förvarade i 10 °C på Steam Hotel i Västerås och även marinerat kött i 40 °C. Efter åtgärder infördes larmsystem i kylarna och senare inspektioner visar inga brister.
Fusk med råvaror på känt hotell
Utöver hygienbrister har vissa anläggningar fuskat med råvarornas ursprung.
”Viltfärsbiffar” på berömda Copperhill Mountain Lodge i Åre visade sig till största delen bestå av nötfärs. Samma anläggning marknadsförde lokal piggvar och murklor, men livsmedelskontrollen visade importerade råvaror.
Anläggningen har nu uppdaterat både recept och hemsida.
Åtgärder
Trots allvarliga brister finns goda exempel.
Många hotell har snabbt åtgärdat avvikelser efter inspektion – bytt kylsystem, reparerat dörrlister, sanerat mögelangrepp, infört temperaturlarm.
Skadedjursproblem har minskat genom tätning och avtal med saneringsföretag.
Även serverade råvaror ses över, med ökad kontroll av märkning, ursprung och dietetik.
Se även:
Från “Hotell Romantik” till sann kärlek: Sven-Erik, 74, och Julia, 30. News55
25 nya lyxhotell som öppnar i år. News55

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.