News55

I tv-serier har ingen slutat röka

A model wearing "Mad Men"-inspired apparel is seen between party guests at the Banana Republic "Mad Men" Collection Launch event in Los Angeles, Wednesday, Feb. 29, 2012. The new collection, which takes inspiration from country club scenes in the "Mad Men" television series, will make its in-store debut on Thursday, March 1. (AP Photo/Chris Pizzello)
Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2016

Det började nog med “Mad Men”, tv-serien som utspelar sig på en amerikansk sextiotalsreklambyrå. I den var det betydligt lättare att räkna scener där ingen rökte än scener där det bolmades konstant. I sängen, i bilen, när man höll i en liten baby, läkaren som undersöker en patient; det verkade inte finnas något sammanhang där en tänd cigarett var olämplig. Dessutom var Lucky Strike en av byråns största kunder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Mad Men var det som om rökningen fick en av huvudrollerna i var och varannan tv-serie. Man skulle kunna säga att en dammlucka av tv-serierök hade öppnats.

      LÄS MER: Tänk, det fanns en tid då barn fick röka på skolgården

I “House of Cards” tar presidenten och hans first lady alltid en cigg när de har något av riktigt stor vikt att dryfta med varandra, i “Billions” är det en e-cigarett som delas i en intim stund mellan miljardärbossen och hans heta psykolog.

I “Vinyl”, om musikindustrin i sjuttiotalets New York, är ciggisarna en konstant närvarande rekvisita för alla deltagande karaktärer. Närbilder på en uppklickad Zippotändare som spraktänder en filterlös Pall Mall, djupa halsbloss och ilskna fimpanden avlöser varandra.

Peaky Blinders, ett gangsterdrama från Birmingham på tjugotalet, är en annan produktion som gett kedjerökandet ett ansikte. Så där skulle jag kunna fortsätta och räkna upp tv-serier som höljs i ett moln av rök.

      LÄS MER: Här är tv-serierna du glömt att du minns

Och visst, det röktes en herrans massa förr i tiden, vilket naturligtvis får/ska skildras verklighetstroget. Men jag kan ändå inte låta bli att ha en konspirationsteori.

I fallet med Mad Men tror jag att det överdrivna rökandet var en medveten markör för att påvisa hur mycket tiderna förändrats, trots att det inte gått så förfärligt många år sedan den tid då serien utspelade sig. Men detta verkar ha gett tobakslobbyn en tanke.

ANNONS

2016 är tobaksreklam reducerad till ett minimum och rökare är bokstavligt talat förpassade ut i kylan. Vad är då mer lämpligt än att ta sin reträtt till den fiktiva världen? Jag pratar alltså inte om den gamla hederliga (?) marknadsföringsmetoden “produktplacering”, utan om att romantisera själva livsstilen med en ständig cigg i mungipan via coola retromiljöer.

      LÄS MER: ”Reklambladet” var en middagsinbjudan – från Kungen

När det inte finns några verkliga människor som vill bli tobakambassadörer är det inte så konstigt att det istället är Frank Underwoods maktfullkomliga nuna som agerar nikotininhalerandets poster boy. Speciellt som dagens tv-serier visat sig vara nästan lika beroendeframkallande som nikotin.

PS. Till Mad Mens försvar ska sägas (spoiler alert!) att Don Drapers fru, Betty, dog i lungcancer i sista säsongen.

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS