News55

20 miljoner i beslag – misstänkt terrorkoppling

Artikelbild
Sofie Holmqvist från Noas utredningsenhet. (Foto: Oscar Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Polisen och en rad andra svenska och utländska myndigheter kraftsamlade vid gränsen i förra veckan. Resultatet blev flera gripanden och beslag på kontanter och tillgångar till ett värde om 20 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Säpo misstänker att en del av pengarna skulle användas till terrorfinansiering.

Insatsen genomfördes på flera platser, bland annat vid Öresundsbron, under ett par dagar. Målet var att kontrollera och i förlängningen strypa utförseln av pengar, närmare bestämt brottsvinster, som var på väg utomlands för att tvättas.

Utöver kontanter togs även lyxvaror, som dyra klockor, i beslag. Hur många som gripits och anhållits kan polisen inte säga i dagsläget.

Vi jobbar i det här flödet varje dag, men vet inte riktigt hur mycket vi tar i det dagliga arbetet, säger Sofie Holmqvist, biträdande chef vid Nationella operativa avdelningens (Noa) utredningsenhet.Bilden stämmer

Polisen har en ungefärlig uppfattning om hur mycket pengar det rör sig om, men ville se om den bilden stämde med verkligheten i ett sorts stickprov.

Och det verkar den göra, säger Sofie Holmqvist.

Utöver myndigheter som bland annat Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten och Tullverket medverkade även dansk polis och Europol i insatsen.

Framförallt jobbade vi med myndighetssamverkan, vilket gjorde att vi kunde berika lägesbilden på ett bättre sätt, säger Holmqvist.Terrorkopplingar

ANNONS

Pengar som tvättas riskerar att återinföras till Sverige och investeras i ytterligare brottslighet, betonar hon. Men kontanterna som förs ut riskerar också att gå terrorfinansiering.

“Vid den myndighetsgemensamma insatsen som nu genomförts gjordes en rad tillslag där misstänkt koppling till terrorfinansiering kunde konstateras. Säkerhetspolisen arbetar nu vidare med de resultat som uppnåddes under insatsen”, skriver Säpo i ett pressmeddelande om insatsen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS