News55

83-årig kvinna vädjar om att slippa fängelsestraff

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 juni 2017

En äldre kvinna befann sig i svår chock efter att hennes make hastigt gått bort. Detta var enligt kvinnan anledningen till att hon tog bilen trots att hon druckit. Nu vädjar hon om att få sitt fängelsestraff omvandlat till en annan påföljd. – Hon borde ha blivit visare med åren och vetat bättre, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 83-åriga kvinnan har dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri men vill nu få sitt straff ändrat, detta skriver hennes advokat i ett överklagande till Högsta domstolen.

Kvinnans advokat menar att eftersom kvinnans bil beslagtagits har risken för att hon ska begå ett liknande brott igen minskat avsevärt.

      LÄS MER: Rattfull körde ihjäl äldre kvinna

Befann sig i chock

Advokaten menar också att kvinnan var i chock och befann sig i stor sorg efter att hennes make sedan många år hastigt gått bort.

Vidare skulle kvinnan ha mycket svårt med skötseln av den villa hon är bosatt i. Hon har varken barn eller andra anhöriga som skulle kunna hjälpa henne att sköta om huset under tiden hon avtjänar sitt fängelsestraff. Dessa omständigheter menar advokaten att Hovrätten inte tagit hänsyn till i sitt domslut gentemot den 83-åriga kvinnan.

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att alla människor måste uppföra sig, oavsett ålder, och att man inte ska ta hänsyn till hög ålder när det kommer till att följa lagen.

– Hon borde tvärtom ha blivit visare med åren och vetat bättre än att sätta sig framför ratten påverkad av alkohol, säger han.

ANNONS

      LÄS MER: Höll sig undan – slipper fängelse

Hur vanligt är det att så gamla människor döms till fängelse i Sverige?

– Det vågar jag inte svara på, men vi lever ju längre. Enda anledningen till att ta hänsyn till hög ålder är vid exempelvis demens eller att man har sämre förutsättningar till att tänka klart. Det är inte enbart siffran som är relevant längre, säger Sven-Erik Alhem.

– Jag tror att hon kommer att få avtjäna sitt straff med fotboja. Tar hon kontakt med kriminalvården får hon nog det, avslutar Sven-Erik Alhem till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS