News55

Akilov erkänner – utredningen fortsätter

Artikelbild
STOCKHOLM 2017-04-11
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2017

Stockholms tingsrätt har häktat Rakhmat Akilov, misstänkt för terrorbrott. Han erkänner, via sin advokat, det dödliga lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm i fredags. Samtidigt har åklagaren hävt anhållandet av den andre personen som misstänkts.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholms tingsrätt gick på åklagarens linje vid häktningsförhandlingen mot Akilov.

– Domstolen har delat min bedömning att den misstänkte är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

I början av förhandlingen kom beskedet att Akilov erkänner.

– Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sade Akilovs advokat Johan Eriksson inför rätten vid dagens häktningsförhandling, som till största delen hölls bakom stängda dörrar.

Måste bevisas

Hans Ihrman konstaterar att brottet ändå måste bevisas och att erkännanden kan dras tillbaka.

– Det är klart att det är en viktig omständighet, men utredningen är inte klar med det, säger han om Akilovs erkännande.

– Utredningen kommer att bedrivas med full kraft vidare. Det finns andra personer att följa. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att ställa samtliga skyldiga inför rätta.

Åklagaren vill inte uttala sig om motivet till dådet medan utredningen pågår.

Domstolen ville ha en liten sinnesundersökning av Akilov. Enligt åklagaren är det en rutinåtgärd.

Rikspolischef Dan Eliasson är säker på att Akilov är gärningsmannen.

– Ända sedan vi grep och anhöll honom natten mellan fredag och lördag har vi varit övertygade om att det är rätt gärningsman. Så den här häktningen bekräftar bara det vi redan visste, säger han.

Satt tyst

Akilov satt helt tyst och nästan orörlig under den öppna delen av häktningsförhandlingen. Den 39-årige misstänkte terroristen kom till säkerhetssalen i gröna kläder, med böjt huvud som han täckt med en tjock, grön tröja och satt med ryggen mot åhörarna i salen.

Hans försvarare, Johan Eriksson, får inte yttra sig om vad som sades under häktningsförhandlingen, men säger att Akilov svarar på frågor och samarbetar med polisen.

Johan Eriksson är kritisk till att uppgifter om utredningen läcker till medierna och hävdar att läckorna kan skada rättssäkerheten.

I dag kom också besked om att åklagaren häver anhållandet av den man som anhölls i söndags, skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord.

Enligt åklagaren har misstankarna försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad. Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.

Advokat Johan Åkermark, som representerar personen där anhållandet nu hävs, är fortsatt belagd med yppandeförbud. Han vet inte heller så mycket kring omständigheterna till varför anhållandet har hävts.

– Jag kan inte säga så mycket, säger han.

Fakta: Fyra miste livet

Fyra människor miste livet i terrordådet i fredags: en svensk flicka i skolåldern, en kvinna från Ljungskile, en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.

I fredags fick 15 personer som skadats i dådet vård på sjukhus. I dag vårdas åtta personer fortfarande på sjukhus, enligt Stockholm läns landsting. Två av dem är allvarligt skadade. Sex personer har lindriga skador.

Fakta: Den misstänkte terroristen

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov har erkänt terrorattacken på Drottninggatan den 7 april.

Akilov greps fem timmar efter dådet i centrala Stockholm – klockan 19.55 – och anhölls klockan 01.15 på natten.

Det är oklart när Akilov kom till Sverige. Han sökte 2014 uppehållstillstånd här men fick avslag. Han sökte även asyl i Sverige. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen då han avvikit. Den 27 februari i år efterlystes han.

Rakhmat Akilov har till myndigheterna angett en adress i Hjulsta i nordvästra Stockholm som sin hemadress. Han ska dock ha bott i Vårberg i sydvästra Stockholm den senaste tiden.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg förekommer Akilov inte i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot finns underrättelser från i fjol, uppgifter som inte gick att belägga, enligt Säpochefen.

Den huvudmisstänkte har visat intresse för extremistiska miljöer, däribland terrorrörelsen IS – men inget tydde på att han skulle utföra ett terrordåd, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS