News55

Äldre kvinna blev nekad ambulans till sjukhuset - dog

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 13 aug. 2015Publicerad: 13 aug. 2015

Ambulanspersonalen beskrev henne som uttorkad och lämnade henne i rullstolen. Jag gör denna anmälan för mammas skull, säger dottern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet på maj fick Inger Lundberg, dotter till Inez Stenman, ett samtal av hemtjänsten i Boden. De förklarade att hennes mamma inte mådde bra och bad Inger Lundberg åka och kolla till henne.

“Då jag kom hem till mamma låg hon i soffan och hade varken ätit eller druckit någonting av det hemtjänsten ställt fram, te och en smörgås. Mamma andades tungt och när jag försökte få henne att sitta upp orkade hon inte sitta mer än nån minut”, står det i en anmälan som kommit in till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).

Efter att hon rådfrågat både Vårdguiden, hemtjänstpersonalen och distriktsköterskan, bestämde sig Inger Lundberg för att tillkalla ambulans.

Men ambulanspersonalen tyckte inte – efter att ha lyssnat på Inez Stenmans lungor samt tagit blodprov och temperatur – att hon behövde åka till sjukhuset. Hon beskrevs som uttorkad och de lämnade henne sittandes i en rullstol. Ingen kontakt togs med någon läkare eller sjukpersonal.

Dagen därpå fick dotter Inger Lundberg åter igen ett samtal från hemtjänsten. Hennes mamma mådde mycket dåligt. Hemtjänsten ringde ambulans och denna gång hamnade Inez Stenman på hjärtintensiven.

Hennes liv gick inte att rädda.

– Jag gjorde den här anmälan för att det inte ska hända igen, och för mammas skull, säger Inger Lundberg till News55.

Hennes mamma avled av en hjärtinfarkt, som kanske hade kunnat undvikas. Läkaren som dödförklarade Inez Stenman sade till Inger Lundberg att hennes mamma hade kommit in “alldeles för sent”.

ANNONS

– Det som nu händer är att vi i första hand ska ta ställning till om detta är någonting som bör utredas, säger Gitte Larsson, inspektör vid IVO, till News55.

– Sedan fördelas det till en handläggare som ska besluta om kritik bör riktas mot vården eller ej, förklarar hon.

Om IVO kommer fram till att ärendet bör utredas är handläggningstiden på ungefär sex månader.

Inez Stenman skulle ha fyllt 83 den 20 juli.

 

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS