News55

Äldre man frös ihjäl utanför sjukhuset - nu utreds kommunen

Artikelbild
STOCKHOLM 20160213
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 08 mars 2016Publicerad: 08 mars 2016

En man i 60-årsåldern frös ihjäl utanför Nynäshamns sjukhus i januari. Nu utreds kommunen av justitieombudsmannen efter en anmälan från en närstående: "Det är en skandal att rika Sverige inte kan ta hand om sina medborgare”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En kall natt i januari frös en man i 60-årsåldern ihjäl utanför sjukhuset i Nynäshamn. Mannen, som saknade bostad, hade setts på platsen av väktare vid tvåtiden på natten och när de körde förbi samma plats några timmar hittade de mannen livlös.

Nu kräver justitieombudsmannen (JO) kommunen på svar om vilken hjälp mannen fått före sin död efter att JO fått in en anmälan som hävdar att kommunen inte svarat när denne kontaktat dem om mannens situation.

      LÄS MER: Allt fler gamla vräks i Sverige

Tvingades flytta från sociallägenhet

Anmälaren skriver att han kände till den avlidne sedan flera år, att det var en person som jobbat i 40 år, ”men som så många tittade lite för djupt i glaset.”

”Likväl, han hade varit delaktig i många år genom att betala skatt för att bygga upp detta land”, skriver anmälaren och beskriver mannens livssituation de sista åren i livet. Hur han vid 65 års ålder tvingades flytta från den lägenhet han fått via socialen och avkrävdes nykterhet för att kunna få tillgång till en ersättningslägenhet. Istället blev offentliga toaletter i staden mannens sovbostad.

      LÄS MER: Bergqvist hemlös i nya svt-serien

“Känslolöst”

ANNONS

”Jag tog mig hand om hans fall och fick en fullmakt att representera honom. Skrev ett antal gånger till kommunen om jag ville ha ett möte för att diskutera ärendet. Inget svar från kommunen”, skriver anmälaren och fortsätter:

”Jag anser att kommunen totalt ignorerat situationen. Kan inte förstå att man kan vara så känslolös mot en människa som har jobbat största delen av livet och betalat skatt till kommunen.”

”Det är en skandal att rika Sverige som man får höra i tid och otid inte kan ta hand om sina egna medborgare”, avslutar anmälaren sitt brev till justitieombudsmannen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS