News55

Äldre serverades disktabletter som fika

Artikelbild
AVESTA 20131010
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 11 mars 2016Publicerad: 11 mars 2016

På ett demensboende i Frölunda fick en av vårdtagarna tag i diskmaskinstabletter som denne sedan delade ut som kakor till övriga boende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var fikastund på demensboendet i Frölunda när en av vårdtagarna tog sig in i det olåsta köket och hämtade med sig diskmaskinstabletter som hon delade ut som kaffebröd till de övriga.

En av brukarna började kräkas efter att ha tagit en tugga av sin diskmaskinstablett vilket fick personalen att reagera. Man ringde giftcentralen och gav på inrådan den förgiftade kaffe och mjölk och tvättade bort alla tablettrester.

– Ingen av de boende är så klar i huvudet att de förstod att det var en diskmaskinstablett och inte en kaka, säger Annette Korduner, enhetschef på äldreboendet, till Göteborgs-Posten.

      LÄS MER: Man på äldreboende klev ut genom fönstret fyra gånger på en månad

Ingen annan av de boende hann få i sig någon diskmedelstablett. Att den boende kunde få tag på diskmaskinstabletter beror på att demensboendet varken hade låst dörr till köket eller låsta skåpsdörrar. Sedan incidenten har man nu ändrat på detta.

– Nu har vi skaffat skjutdörrar med lås in till köket och skåpsdörrar med lås. Låsbara skåp till giftiga medel måste vi ju ha, säger Annette Korduner.

Boendet har nu gjort en Lex Sarah-anmälan och ingen i personalen får i fortsättningen lämna avdelningen, inte ens när de ska skriva rapporter.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS