News55

Äldreboendets nya krögare – Barbro, 93

Artikelbild
STOCKHOLM 2016110
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 mars 2017

När serveringen på äldreboendet stängde tog Barbro Ahlqvist saken i egna händer. Nu driver hon en lunchrestaurang i sin egen lägenhet. – Rollatorn är bra, den kan användas som serveringsvagn, säger den nyblivna krögaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje dag serverar Barbro Ahlqvist, 93, lunch i sin lägenhet på seniorboendet Åkermanska i Visby på Gotland, något som P4 Gotland var först med att berätta om.

– Rödspättan är en favorit. Den är alltid väldigt god och uppskattad, säger seniorboendets nya krögare.

Barbro har tre damer som kommer och äter hos henne varje dag och några andra som kommer för att hämta med sig mat. Vissa dagar går det åt upp emot tolv portioner och den äldsta av Barbros kunder är hela 98 år.

Barbro har bott på Åkermanska i Visby i sju år. Boendet var först ett äldreboende med matservering och samlingslokaler, men är idag ett boende med en lägre servicenivå. 2015 stängde matsalen, något som de äldre kom att sakna.

– Det är inte speciellt roligt att sitta ensam och äta. Jag älskar folk, och har alltid haft stor familj. Jag fick för mig att jag skulle kunna ha några som åt hemma hos mig, berättar Barbro Ahlqvist, som har fyra döttrar, 14 barnbarn och 12 barnbarnsbarn.

Vita dukar och tulpaner

Barbro dukar upp redan kvällen innan med vita dukar, tallrikar, glas, bestick, kaffekoppar och ibland en bukett tulpaner. Barbro har med hjälp av sin familj ordnat så att maten levereras hem till henne varje vardag.

– Jag kan ju inte laga maten längre, för att jag ser så dåligt. Jag har fel på gula fläcken, och har bara ledsyn. Men rollatorn är bra, den kan fungera som serveringsvagn, säger hon.

ANNONS

För 550 kronor får de boende äta lunch i tio dagar på Barbros restaurang.

– Ugnsvärmen bjuder jag på, säger hon och skrattar.

– Disken tar jag hand om, men jag har också några väninnor som hjälper till. Vi handdiskar, men det är inget besvär. Jag var med även på kallvattnets dagar, det var värre!

 

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS