News55

Allt färre beviljas personlig assistans

Artikelbild
STOCKHOLM 020517 -
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 12 okt. 2016Publicerad: 12 okt. 2016

Den kvinna som dog på toaletten i en galleria i Malmö i söndags hade ansökt om utökad personlig assistans. Men enligt ett regeringsbeslut ska färre personer beviljas assistans och att antalet hjälptimmar ska minskas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den MS-sjuka kvinnan avled på gallerian Hansas toaletter i Malmö efter att ha blivit kvarglömd över natten. Dagen innan händelsen kom Försäkringskassans beslut om minskad assistans i samband med toalettbesök och dusch, skriver Sydsvenskan.

“Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”, skrev regeringen i sitt regleringsbrev inför 2016.

     LÄS MER: Bristande trygghetsrutiner för äldre

Allt fler får avslag

Varje år ansöker drygt 2 500 personer om statlig ersättning för att kunna finansiera personlig assistans. 2014 fick sex av tio avslag på sin ansökan, jämfört med 1994 då personlig assistans infördes i Sverige, då endast två av tio ansökningar avslogs.

      LÄS MER: Äldreboendet för gourmander

Minskade viss typ av assistans

Enligt Försäkringskassan är en anledning till detta en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen som 2015 minskade en viss typ av assistans för vissa vårdtagare. En annan orsak kan vara att ansökningarna kommer från personer som ansöker på nytt efter att de tidigare fått avslag.

ANNONS

Och staten har redan inlett nedskärningarna, förra året fick hela sju av tio avslag på sin ansökan om personlig assistans.

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS