Motsvarande 1,3 miljoner svenska bilister har så pass nedsatt syn att de är en direkt trafikfara och 750 000 ser så pass dåligt att de idag inte skulle få ta körkort. Det visar den årliga Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare där 1 882 personer deltagit. – Sverige bör införa obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse från 45 års ålder, säger Leif Petterson (S), ledamot i riksdagens trafikutskott till Bilprovningen.
Mest läst i kategorin
LÄS MER: Dags för uppkörning efter 75
“Vi behöver en förändring nu”
Enligt undersökningen har var femte av de 1 296 av svenska bilisterna som gjorde ett syntest i samband med Synbesiktningen så pass dålig syn att de börjar se oskarpt redan på en till två meters avstånd. Det motsvarar drygt 1,3 miljoner bilister i Sverige. 12 procent, det vill säga var åttonde av de svarande, har så pass dålig syn att de inte skulle klara dagens synkrav vid ansökan om körkortstillstånd. Drygt 750 000 bilister skulle därmed inte få ta körkort idag.
– Antalet dödsoffer i trafiken har ökat i år vilket indikerar på att det inte räcker med att satsa på hårda faktorer som vägar. Vi behöver en förändring nu, och den måste på ett tydligare sätt inkludera oss själva – människan bakom ratten, säger Leif Petterson (S), ledamot i riksdagens trafikutskott till Bilprovningen.
– Sverige bör införa obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse från 45 års ålder, fortsätter han.
LÄS MER: Tog bilen till uppkörningen
Nio av tio vill se regelbundna syntester för bilister
Sverige sticker ut internationellt genom att man bara gör synundersökningar vid ansökan om körkortstillstånd, medan de flesta andra EU-länder återkommande kontrollerar synen på bilister även efter att de har tagit körkort. Av Synbesiktningen framkommer också att nio av tio svarande bilister vill se lagstadgade krav på regelbundna syntester för bilister.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.