News55

Allt varmare och grönare jular väntar

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-12-03
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 dec. 2016

Under de senaste 16 åren var julaftonsvädret i fjol det varmaste som uppmätts på många håll i landet, det visar en sammanställning av SMHI:s data som nyhetsbyrån Siren har gjort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Framtidens jular kommer med stor sannolikhet att bli allt varmare och grönare. Fjolårets julaftonsväder var det varmaste som uppnåtts i landet under 2000-talet.

– Vintersäsongen blir kortare i bägge ändar och snögränsen flyttas norrut. Symboliskt viktiga datum som jul och Vasaloppet i inledningen och slutet av vintern är extra sårbara, säger klimatexperten Martin Hedberg till Nyhetsbyrån Siren.

Varmast i Härnösand

I fjol var det bara Gällivare som hade en temperatur under noll grader på julafton. I övriga landet letade temperaturen sig ända upp till 7-8 plusgrader.

I Lund har det varit minusgrader under sex av sexton år. Den varmaste temperaturen uppmättes i Härnösand 2006 10,2 plusgrader.

      LÄS MER: “Rädslan påtaglig” bland klimatforskare

“Den magiska faktorn”

Dessa klimatförändringar kommer förmodligen att innebära störst skillnad för norra Svealands och södra Norrlands del under vintrarna.

ANNONS

– Om det är femton eller fem minusgrader spelar ju mindre roll för väderupplevelsen, men däremot blir skillnaden avgörande om temperaturen hamnar på andra sidan nollan. Det är den magiska faktorn, säger Martin Hedberg, som till vardags arbetar som meteorolog på Vädercentralen.

     LÄS MER: Metanutsläpp äventyrar klimatmål

“Ingen jämn utveckling”

Men det kan fortfarande komma att förekomma vita jular längre söderut under enskilda år.

– Det handlar inte om någon jämn utveckling. Temperaturerna kommer precis som vanligt att skifta och vi kan få jular med större snömängder även i söder. Men trenden är tydlig, och förändringen kommer inte bara att synas i klimatdatan utan även märkas i medvetandet hos gemene man, avslutar Martin Hedberg.

 

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS