News55

Bakterier kan förbättra minnet hos Alzheimerssjuka

STOCKHOLM 20150609
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 14 nov. 2016Publicerad: 14 nov. 2016

Enligt en studie blev Alzheimerssjuka personer bättre på att till exempel namnge föremål och ange datum genom att äta bakterier som finns i yoghurt och fil, skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Iranska forskare har undersökt hur probiotika, så kallade goda bakterier, påverkar minnet och tankeförmågan hos Alzheimerssjuka personer, skriver Expressen.

I studien ingick 52 kvinnor och män med Alzheimers och som var mellan 60 och 95 år gamla. Hälften av personerna fick dricka två deciliter mjölk innehållande Lactobacillus och Bifidobacterium medan de övriga fick dricka vanlig mjölk. De som druckit berikad mjölk visade förbättringar i minnet efter tolv veckor.

      LÄS MER: Ny teknik skapar trygghet hos äldre

Positiv effekt på råttor

En tidigare studie visade att probiotika hade en positiv effekt på råttor med nedsatt minne och inlärningsförmåga.

– Detta är första gången som probiotiska tillskott har visat sig gynna kognition i kognitivt nedsatta människor, säger en av forskarna bakom studien, professor Mahmoud Salami från universitetet i Kashan, till The Telegraph.

Bakterierna som användes i studien finns i vissa kosttillskott och även, om än i mindre mängd, i produkter som fil och yoghurt.

– Det är intressant med probiotika på det sättet att våra tarmbakterier har stor inverkan på hur vi mår. På senare år har man börjat tänka mer på det, säger Lars-Olof Wahlund, professor i geriatrik vid Karolinska institutet, till Expressen.

ANNONS

      LÄS MER: Umgänge med barnbarnen kan skydda mot – och förvärra – demens

Kan inte påverka sjukdomsprocessen

Lars-Olof Wahlund har dock svårt att tro att bakterierna kan ha bromsat själva sjukdomen hos personerna i studien.

– Det är knappast så att man har påverkat sjukdomsprocessen. Däremot kan man ha förbättrat andra saker, som gör att kognitionen blir bättre, säger han.

Lars-Olof Wahlund är också tveksam till att studien bara pågått under en tolvveckorsperiod.

– Det är extremt kort tid i de här sammanhangen. Jag tror inte man kan se förändringar förrän efter mycket längre tid, säger Lars-Olof Wahlund, som också påpekar att han inte har tagit del av studien, till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS