News55

Låtskrivaren Benny Andersson firar 70 år

Artikelbild
STOCKHOLM 2014-02-03
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 dec. 2016

Den folkkäre låtskrivaren och musikern Benny Andersson firade 70 år i livet och över 50 år som artist under fredagen. Musikern Sven "Svenne" Hedlund, 71, är en av många som har delat scen med Benny Andersson. – Han är outstanding, det är inget snack om saken, säger Svenne Hedlund till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Benny Andersson, 70, startade sin musikaliska karriär för mer än 50 år sedan och under fredagen firade han sin 70-årsdag. Genom åren har han samarbetat med många artister som Laleh, Avicii, Tomas Ledin, Janne Schaffer och Helen Sjöholm, men mest känd är han nog för bandet ABBA.

Musikern Svenne Hedlund, 71, är en av de som har samarbetat med Benny Andersson och 1964 fick Svenne Hedlund ett telefonsamtal som kom att få stor betydelse, berättar han för News55.

      LÄS MER: Svensk-turkiske sångaren Hiyati Kafé fyller 75: “Samhället är inte anpassat för äldre”

“Han var outstanding. Det var inget snack om saken”

– En dag ringde en kille från Elverkets spelmanslag och frågade om jag hade kvar min gamla Folkabuss. Deras turnébuss hade pajat och de ville att jag skulle köra dem till en spelning i Virserum. Så jag körde dem hela vägen fram och tillbaka och det var också första gången jag såg Benny Andersson spela. Han var en oerhört skicklig organist. Han spelade med hela kroppen, säger Svenne Hedlund till News55.

Det dröjde inte länge förrän Benny Andersson istället stod bakom orgeln i Svenne Hedlunds band Hel Stars. Snart började han också skriva musik för Hep Stars, bland annat låtarna No Response och Sunny Girl.

– När det visade sig att Benny var en så oerhört skicklig kompositör – då var ju vår lycka gjord. Han var inte alltid så produktiv, men det var väl för att vi turnerade hela tiden. Ibland har jag svårt att förstå hur han hann skriva musik. Han satt väl i någon hörna på en hotellrestaurang och komponerade, säger Svenne Hedlund.

Klart är att Benny Andersson kom att bli en betydelsefull källa till Hep Stars framgångar. Den första spelningen med Benny är något Svenne Hedlund sent kommer att glömma.

ANNONS

“Slipsen kom till användning till slut”

– Vi skulle spela på en skoldans och Benny kom dit iklädd nylonskjorta och slips. Och så var han kortklippt också. Vi andra hade ju gett upp det där och låtit håret växa som killarna i Rolling Stones, men vi gick upp på scen och satte igång. Efter ett tag upptäckte Benny att vi spelade rätt högt. Han hade en liten bärbar orgel där man reglerade volymen med en spak på sidan av instrumentet, men han fick ju kramp av att sitta och joxa med den där spaken så till slut tog han sin slips och knöt fast den. Sen kunde vi spela hur högt vi ville och så kom slipsen till användning också, säger Svenne Hedlund.

Idag är Benny Andersson verksam som kapellmästare och medlem i Benny Anderssons Orkester. Han skriver fortfarande musik för många av Sveriges största artister och har många egna projekt på gång. För Svenne Hedlund är Benny Andersson fortfarande en av de bästa musiker Sverige har att erbjuda.

– Han är outstanding, det är inget snack om saken, säger Svenne Hedlund till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS