News55

"Beredda att gå i princip hur långt som helst"

Partiledare och statsminister Ulf Kristersson håller tal under Moderaternas Sverigemöte på Waterfront i Stockholm. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

“Det här är inte mitt Sverige”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) om dödsskjutningen i Skärholmen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi är beredda att gå i princip hur långt som helst, men vi lever i en demokrati.

Statsministern inledde talet på Moderaternas Sverigemöte med att ta upp mordet på pappan i Skärholmen.

Först fick vi vänja oss vid ”felskjutningar”, sedan att kriminellas anhöriga avrättas. Och nu mördades en man som enligt vittnesmål visat civilkurage och vågat säga ifrån, säger han.Det här är inte mitt Sverige, det är inte vårt Sverige.

Kristersson tycker att dödsskjutningen visar hur bråttom det är att lägga om kriminalpolitiken.

Det finns de som tycker att regeringen går för långt och går för fort fram. Säg det till dem som bor i Skärholmen. Säg det till alla dem som drabbas av den hänsynslösa brutaliteten, säger statsministern.”Låtsaspolitik”

Han uppger att problemet inte är att regeringen går för långt eller har för bråttom. Han vill hellre göra för mycket, och för snabbt, än för lite och för långsamt.

För den regering jag leder, är ingenting viktigare än att få ett slut på det här vansinnet.Vi är beredda att gå i princip hur långt som helst, men vi lever i en demokrati där beslut fattas på demokratiska grunder, där saker ska vara genomtänkta.

Samtidigt understryker han att åtgärder måste vara genomtänkta och i enlighet med grundlagen.

ANNONS

Man kan inte vara ett tomtebloss som dyker upp en dag och tror att det löser problemet. En slogan ändrar inte detta, man måste arbeta metodiskt, med juridisk kunskap. Allt annat är låtsaspolitik.Ilska mot politiker

Flera boende i Skärholmen riktar ilska mot politikerna och den mördade 39-åringens svåger säger till TV4 att han inte vill veta av dem.

Kristersson förstår att människor är förbannade, sorgsna och arga.

Självklart. Kan man inte möta den känslan, den frustrationen, då ska man inte ha våra jobb. Jag var också där, jag mötte den svågern. Han ville prata, vi hade ett bra samtal.

I talet lanserar Kristersson ett nytt M-förslag inför EU-valet – en europeisk “specialpolis” med uppdrag att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten.

Kristersson pekar på att knarket kommer in via europeiska hamnar i Antwerpen och Rotterdam, att vapnen letar sig upp från Balkan, att stöldligorna rör sig ledigt över Östersjön och terrorister gömmer sig i det europeiska skuggsamhället.

Så kan vi inte ha det. I längden fungerar inte fri rörlighet i Europa utan polissamarbete och en stark yttre gräns, säger Kristersson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]