News55

Billström: Kan medföra allvarliga konsekvenser

Artikelbild
Utrikesminister Tobias Billström (M) i anslutning till utfrågning i konstitutionsutskottet. Arkivbild. (Foto: Anders Wiklund/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2024

Sverige fördömer Irans attack mot Israel. Utrikesminister Tobias Billström (M) poängterar att det finns oro för att konflikten ska eskalera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Händelseutvecklingen mellan Iran och Israel bör tas på väldigt stort allvar. Det säger Tobias Billström dagen efter Irans attack med hundratals drönare och robotar mot Israel.

Regeringen fördömer naturligtvis kraftfullt Irans attack mot Israel, vi har en redan försämrad säkerhetssituation i regionen där det riskerar att eskalera och det riskerar att då medföra allvarliga konsekvenser, säger han till TT.Det viktiga är att hålla fokus på att det behövs nu en deeskalering så att inte den här konflikten växer i regionen och utvecklas till någon form av storkrig.

Billström kommenterar också det faktum att Iran tidigare i veckan beslagtagit ett israeliskt fartyg som “oroväckande”. För svensk del följer man utvecklingen noga och hade under gårdagskvällen ett möte på utrikesdepartementet.

Detta för att säkerställa hur läget är med vår utrikesrepresentation och våra svenskar som befinner sig i regionen. Uppmaningen till svenskar i regionen är att följa lokala myndigheters anvisningar och råd och också läsa ambassadens reseinformation.

Farhågor för att Sverige på något sätt skulle dras in i konflikten finns inte i nuläget, poängterar Billström:

Ingen av de organisationer, EU, NATO som Sverige är medlem i, är part i den här konflikten och ska inte heller bli part i den här konflikten. Och det finns ingenting som tyder på detta heller.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS