News55

Blockerade riksdagen – Greta Thunberg döms igen

Artikelbild
Greta Thunberg anländer till Stockholms tingsrätt som håller huvudförhandling i mål där klimataktivisten står åtalad för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten efter protestaktioner vid riksdagen. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Efter att ha blockerat ingången till riksdagen döms nu Greta Thunberg till dagsböter. Hon satt kvar trots polisens uppmaningar att flytta sig och fick bäras bort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var den 12 mars som Greta Thunberg och andra aktivister satt utanför entrén till riksdagen i samband med en klimataktion. Polisen bad gruppen flytta på sig, men fick till slut lyfta bort henne och sex andra personer från platsen.

Samma sak hände igen den 14 mars. Greta Thunberg nekar till anklagelserna. Nu döms hon till 120 dagsböter á 50 kronor i Stockholms tingsrätt. Hon har tidigare dömts två gånger till dagsböter för samma brott.

I rätten visar åklagaren en video där det syns hur aktivisterna sitter runt riksdagen. En polis hörs informera demonstranterna om att de måste flytta på sig, vilket några också gör.

Rättens ordförande frågar Greta Thunberg om hon satt kvar.

Det stämmer att jag hörde befallningen och satt kvar, säger hon i förhöret i rätten.

Rättens ordförande frågar då varför hon i så fall nekar till brott.

För att det var ett nödläge och det är fortfarande ett nödläge. Och i ett nödläge har vi alla en skyldighet att agera, säger hon.

Efter domen säger Greta Thunberg att det gick som väntat.

ANNONS

Det hade känts bättre om makthavare agerat i linje med forskningen, säger hon till TT.

Thunberg säger att hon kommer att fortsätta med aktivism och att hon inte kommer att överklaga domen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS