News55

Bojkottar EU-valet: "Ska de skicka ut oss nu?"

Artikelbild
Samar och Ahmed förtidsröstade på lördagen i vallokalen på biblioteket i Rosengård Centrum i Malmö. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juni 2024Publicerad: 08 juni 2024

I EU-valet 2019 röstade inte ens var femte invånare i Rosengård.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I år används LVU-kampanjen, koranbränningar och kriget i Gaza som nya argument mot att delta i valet.

Det har skapat en misstänksamhet mot myndigheter, säger Kotada Yonus.

Som grundare av den arabisksvenska sajten Aktarr och del av Malmö stads demokratiprojekt är Kotada Yonus mål att öka valdeltagandet bland utrikesfödda och förstagångsväljare.

Det handlar om att informera om valet men också om att öka förståelsen för en demokratisk diskussion, säger han och ger ett exempel:Vi har låtit invånare rösta i olika frågor. Den fråga som engagerade mest var om ett par, där kvinnan precis börjat jobba, skulle ha delad ekonomi. Det skapade en enorm debatt på sociala medier. Många tyckte också att det var kul att se resultat.Misstro mot systemet

I Malmö minskade valdeltagandet i grupperna unga mellan 18 och 29 år och utrikesfödda med två procent i EU-valet 2019.

I valdistriktet Kryddgården i Rosengård röstade endast 19,8 procent av invånarna, enligt Statistikmyndigheten SCB. Det var ett av tio valdistrikt i Sverige där färre än var femte invånare röstade.

I år har vi sett hur händelser i omvärlden och desinformation byggt vidare på en misstro mot hela systemet. Det är jätteallvarligt och jag tror att vi kommer att behöva arbeta med demokratifrågor i flera år framöver. Det är ett ansvar som ligger både hos företag och myndigheter, säger Kotada Yonus.Ser ingen skillnad på partier

Jaffar El-Moussawi driver en grönsakshandel utanför Rosengård centrum i Malmö. Han har röstat i alla val som hållits i Sverige sedan han flyttade hit för 35 år sedan. Men i år har han valt att bojkotta EU-valet.

ANNONS

Jag känner mig inte som en del av samhället. Partier generaliserar och ser alla invandrare som kriminella. Det finns för mycket rasism i samhället just nu, säger han och fortsätter:Jag ser inte någon skillnad på partierna, ingen har visat att de kan göra någon skillnad för mig. Vi är rädda och undrar: Ska de skicka ut oss på Medelhavet nu?

Att lägga ner sin röst är dock helt otänkbart för paret Ahmed och Samar. På väg ut från vallokalen i Rosengård säger Samar att det är viktigare att rösta nu än någonsin.

Mina vänner tycker också det. Det är lite som att folk har börjat vakna. Det händer för mycket saker i världen just nu. Jag tycker inte att mänskliga rättigheter respekteras. Det här är min chans att visa vad jag står upp för.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS