News55

Brå: Dödligt gängvåld har ökat i 20 år

Artikelbild
Brottsförebyggande rådet har undersökt utvecklingen av det dödliga våldet i Sverige sedan 1990. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Det dödliga våldet mot kvinnor i nära relation är betydligt lägre i Sverige jämfört med i Europa i stort. Men Sveriges dödliga gängvåld mot unga män sticker ut, enligt ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Brottsförebyggande rådet (Brå) som undersökt utvecklingen, omfattningen och karaktären av det dödliga våldet i Sverige sedan 1990.

Sett till befolkningen har hälften så många kvinnor (2,9 avlidna per miljon invånare) dödats av en familjemedlem eller partner i Sverige jämfört med Europa i stort (6) de senaste åren.

Vad gäller det dödliga våldet mot unga män mellan 15 och 29 år, främst kopplat till gängkriminalitet, är situationen omvänd. Det dödliga våldet i kriminella miljöer har nu ökat i nära två decennier, enligt Brå.

Tre kategorier

De tre dominerande kategorierna är enligt Brå kriminella miljöer, inom familjen inklusive partnervåld samt i samband med dispyter och spontanbråk med dödlig utgång – nästan lika vanligt som gängvåldet.

“Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl”, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Våld inom familj och partnervåld står enligt myndigheten för omkring en fjärdedel av det dödliga våldet.

Kvinnor dödas hemma

ANNONS

Under åren 2018–2021 dödades sex av tio kvinnliga dödsoffer av en nuvarande eller tidigare partner. De flesta dödas i sitt eget hem, om inte av en partner så typiskt sett av en vän eller familjemedlem.

Det dödliga våldet har minskat sedan 1990. Men till skillnad från i våra nordiska grannländer vände dödstalen i Sverige uppåt igen runt 2013. Ökningen, konstaterar Brå, utgörs nästan uteslutande av dödsskjutningar.

Två av tre fall av dödligt våld sker i andra sammanhang än gängmiljöer. Så även runt två av tio dödsskjutningar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS