Det var i söndags som en kvinna hittades död på en handikapptoalett i en galleria i Malmö. Med anledning av detta testade tidningen Sydsvenskan tillsammans med ordförande för Neuroförbundet i Malmö, Kristjan Gislason, larmen på offentliga toaletter i Malmö. – Tyvärr har de här frågorna inte tagits på allvar förrän nu, säger Kristjan Gislason.
Mest läst i kategorin
14.21 trycker Kristjan Gislason, ordförande för Neuroförbundet i Malmö, på larmet vid toalettstolen. Inget händer. Han trycker på larmet vid dörren. Inget händer.
Samma procedur upprepas på ytterligare fyra toaletter då Kristjan Gislason tillsammans med tidningen Sydsvenskan testade larmen på fem offentliga handikapptoaletter i Malmö. Endast ett larm fungerade.
LÄS MER: Fastnade på toalett – dog i galleria
Endast ett av fem larm fungerade
– Det händer ju inte ett skit, inget ljus, inget ljud. Det finns inte ens en skylt utanför som säger att detta är en handikapptoalett, säger Kristjan Gislason till Sydvenskan.
News55 har tidigare rapporterat om den MS-sjuka kvinna som hittades död på en handikapptoalett på köpcentret Hansa i Malmö. Hur hon dog är oklart, och likaså om hon lyckades komma åt larmet, och om det fungerade. Däremot kunde man konstatera att vakternas ronderingsrutiner brast och att kvinnan inte hittades förrän morgonen efter.
– Man kan tycka att det här med toaletterna är en skitsak, men en stor del av befolkningen är beroende av att det fungerar. De är ju runt en femtedel av Sveriges befolkning som har någon form av funktionsnedsättning, säger Kristjan Gislason.
Enligt Natalia Ferm, verksamhetsansvarig för offentliga toaletter i Malmö, ska alla toaletter vara kopplade antingen till leverantörer som sköter skötseln, eller till en larmcentral.
LÄS MER: SPF Seniorerna: “Inför nollvision för fallolyckor”
“Det krävdes ett dödsfall för att någon ville lyssna”
– Malmö köper inte bara byggnaden utan också skötsel under fem år och under den perioden svarar de också för reparationer och koppling av larm, säger hon.
– Bara förra veckan startade vi en besiktning och testade även de lite äldre toaletterna på Ribban. Jag tror att de fungerar jättebra.
Men Kristjan Gislason är av en annan åsikt. I nio år har han, själv halvsidesförlamad efter en misslyckad operation 2001, kämpat för att uppmärksamma säkerhetsbrister för funktionsnedsatta i det offentliga rummet.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.