News55

Bristande stöd till brottsoffer

Artikelbild
Stödet till brottsoffer brister i Sverige. Arkivbild. (Foto: Anders Wiklund/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Endast hälften av Sveriges 290 kommuner erbjuder riktat stöd till alla brottsoffer oavsett brott, enligt en ny kartläggning gjord av Brottsoffermyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utredningen visar också att det stöd som finns har tydliga brister och skiljer sig åt i olika delar av landet.

“Det kan starkt ifrågasättas om brottsofferstödet i praktiken uppfyller lagstiftningens krav”, säger Anders Alenskär, generaldirektör på Brottsoffermyndigheten, i ett pressmeddelande.

Brottsoffermyndighetens kartläggning av det stöd som olika offentliga och civila aktörer ger till brottsoffer avslöjar att det saknas samordning mellan olika aktörer. Myndigheten har nu lämnat in förslag på hur samordningsansvaret ska delas upp på tre olika nivåer och aktörer.

Förslaget innebär att Brottsoffermyndigheten ska ansvara för att samordna brottsofferarbetet på nationell, strategisk nivå. Länsstyrelserna får ett samordningsansvar på regional nivå och kommunerna får ansvaret för den lokala operativa samordningen.

“Redovisningen av uppdraget bekräftar att det finns flera brister i dagens system, och utgör ett viktigt underlag för regeringens fortsatta arbete med att skifta perspektiv från gärningsman till brottsoffer, och för att stärka stödet för den som utsatts för brott”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett uttalande till TT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS