News55

Busch om katastrofsiffran: Lyfte i valrörelsen

Artikelbild
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S), kommenterar SBC:s partisympatiundersökning i Riksdagens kammarfoajé på tisdagen. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Svenska folket underkänner regeringen, anser Socialdemokraterna efter SCB:s senaste partisympatiundersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

KD:s partiledare Ebba Busch säger sig inte vara orolig över partiets sämsta siffra någonsin.

Det här är en mätperiod som ligger utanför det lyft som sedan kom i EU-valrörelsen där vi landade på 5,7 procent, säger hon till TT.

KD får 2,8 procent i SCB:s majmätning om svenska folkets opinionsyttringar i riksdagsvalet. Det är en rekordlåg siffra och klart under riksdagsspärren.

För att komma ur ett dåligt opinionsläge handlar det om att leverera, säger Busch.

Hur länge kan du sitta kvar som partiledare med sådana här siffror?

Jag har precis gett svaret. När vi gör det vi ska, när vi har fokus på sak, på vår politik, då ökar vi också tydligt i opinionen. Vi gick de sista veckorna i valrörelsen, som alltså inte är med i SCB:s mätperiod, tydligt framåt, säger Busch.L under spärren

Även L hamnar under spärren, med 3,2 procent.

Partiledaren Johan Pehrson framhåller att det ekonomiska läget, där många fått det sämre, påverkat regeringspartierna “på olika sätt”. Han tycker ändå att det som litet parti är “värt att ta risken” i regeringsställning.

ANNONS

Vi är i politiken för att förändra och förbättra för människor, inte för att ha positiva opinionsmätningar mellan valen. Eventuella belöningar – eller alternativet: ingen belöning – kommer på valdagen, säger han.

Hur tror du samarbetet med SD påverkat opinionssiffrorna?

Allt samarbete där man bär ansvar påverkar. Det är ingen skillnad med vilket parti man samarbetar, det skulle bli väldigt besvärligt om man samarbetade med andra partier, till exempel Vänsterpartiet, säger Pehrson.”Glädjande siffror”

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin anser att partiet är i ett starkt läge nu, efter EU-valets resultat och 35,0 procent i SCB:s senaste partisympatiundersökning.

Men svenska folket fortsätter att ge regeringen underbetyg, säger Baudin.

Sverigedemokraterna får 19,5 procent, 1 procentenhet ned från valet 2022 men upp från den senaste SCB-mätningen, konstaterar partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

Det är glädjande siffror och en tillbakastuds från det EU-val som har varit.

Varför tror du att resultatet från EU-valet skiljer sig så mycket?

ANNONS

Det är nog framför allt väljare som är kritiska till EU som inte väljer att gå och rösta. Men vi kommer givetvis att analysera det inför kommande val.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS