Valborgsmässoafton är en av årets stökigaste högtider och larmtelefonerna hos 112 går varma. Samtidigt som polisärenden ökar under kvällen ökar även busringningar.
Mest läst i kategorin
För blåljuspersonal är valborgsmässoafton en av de mest hektiska kvällarna på året. Under valborgskvällen 2023 kom det in 5 915 samtal till SOS Alarm – medan det en vanlig kväll och natt kom in i snitt 4 305 samtal, visar företagets statistik.
Förra året stack Gotland ut bland länen, med en ökning av samtal på 100 procent. Tätt efter kom Västmanland med 83 procent och Uppsala med 79 procent.
I Uppsala är valborg väldigt stort med många ditresta och unga. Det är en tradition av att fira ganska hårt, där firandet pågår flera dagar och valborg blir en sorts kulmen, säger Douglas Norström, pressansvarig hos SOS Alarm.
De flesta samtalen går till polisen och under valborgskvällen ökar de med cirka 50 procent. Ofta handlar samtalen om fulla personer som har börjat bråka. Även samtal om bränder är vanligare under valborg och vårdfrågor ökar med cirka 35 procent.
Samtidigt som andra samtal ökar så ökar felringningar där personer inte har tillräckligt akuta vårdfrågor. Men även busringningar ökar. Sammantaget är det en ökning på cirka 45 procent.
Förmodligen är det en lägre tröskel för folk att ringa in på valborgskvällen givet vad som har föregått under kvällen, säger Douglas Norström.
Rättat: I en tidigare version hade vi fått felaktiga uppgifter om några av länens larmsamtal. Det är nu justerat.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.