News55

Därför är förkylningarna segdragna just i år

Artikelbild
Kall vår och ett otrimmat immunförsvar kan ligga bakom att många är förkylda trots att sommaren är här. Arkivbild. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Tycker du att ditt barn har ovanligt segdragna förkylningar? Hosta som inte ger sig och vabbande som aldrig tar slut trots att sommaren är här? Den kalla våren kan vara en av förklaringarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige sprids förkylnings- och luftvägsvirus alltid mer på vintern än på sommaren.

Men vad beror det på att segdragna snuvor och hostan inte ger sig? Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro Professor vid Karolinska institutet, förklarar:

I och med sommarvärmen så upplever jag att luftvägsinfektionerna hos barn har minskat. Däremot var nog alla barnläkare ense om att vi såg ovanligt många luftvägsinfektioner under våren. När kylan höll i sig ovanligt länge i delar av Sverige såg vi också fler och svårare luftvägsinfektioner i april och maj än vad jag är van vid.Underlättar smittspridning

Säsongsinfluensa kommer ofta från Asien och anländer till Sverige under vintern. Under den kallare årstiden sprids också virus snabbare eftersom framför allt barn är mer inomhus och närmare varandra – vilket underlättar för smittspridning.

Men även pandemin fortsätter att påverka våra sjukdomsmönster, enligt Jonas F Ludvigsson.

Antalet infektioner har varit större bland barn efter covid-19-pandemin. När den pågick hölls barn hemma från förskola och skola när de var sjuka, vilket begränsade smittspridningen. Nu är fler barn känsliga och blir mer sjuka av virus som de ”skulle ha haft” under de åren, på så vis ser vi toppar av infektioner nu.Immunförsvar behöver tränas

Gjorde pandemin oss mer känsliga för infektioner?

Ja, det tror jag. Både som en följd av att det var färre vanliga infektioner i omlopp mellan 2020 och 2022 som nu blommar upp igen men också för att barns immunförsvar behöver kontinuerlig träning. När immunförsvaret legat i träda ett par år riskerar det att bli sämre på att hantera infektioner.

ANNONS

Vad ska man göra för att slippa sjuka barn nu när sommarlovet börjar?

Det är samma råd som alltid: Undvik att träffa andra som är sjuka, skicka inte iväg ett sjukt barn till förskola eller skola och tvätta händerna. Att låta barnen umgås utomhus snarare än inomhus är också ett tips.Annat man kan göra för att minska infektioner är att följa barnvaccinationsprogrammet och att som förälder låta bli att röka inomhus eftersom passiv rökning ökar risken för infektioner.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS