News55

Därför får fler svenskar vänta längre på operation

En ny svensk studie visar på skillnader i upplevd smärta beroende på om det är kvinnlig eller manlig sjukhuspersonal som ställer frågan. Foto: Ingvar Karmhed SvD/TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 jan. 2023

Operationsköerna blir allt längre och det får konsekvenser, särskilt för en grupp patienter. Det rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen konstaterar att många passerar vårdgarantin med råge. Totalt, när det gäller planerade operationer inom den offentliga vården under 2022, var det 32 procent som fick vänta i mer än 90 dagar på sin operation. Det motsvarar över 100 000 operationer. I den här gruppen hade drygt 16 000 väntat längre än ett år. Mer än 660 hade väntat i över tre år, enligt siffror från Spor, Svenskt perioperativt register, skriver Dagens Nyheter.

Variationerna är stora, både mellan olika ingrepp och hur länge patienter från olika delar av landet får vänta. Norrbotten är den region som har störst andel patienter med riktigt långa väntetider.

Bland äldre multisjuka och patienter med underliggande sjukdom som förra året gjorde en knäoperation hade var fjärde patient väntat i mellan ett till tre år. Var femte kvinna som opererades för framfall i Värmland förra året hade väntat mellan ett och ett halvt till tre år på ingreppet, skriver tidningen.

– Det är inte livshotande tillstånd, men kan ha kraftig påverkan på livskvaliteten. Du dör inte av ett utslitet knä, men du kan ha vansinnigt ont, säger Bengt Cederlund, överläkare inom anestesi på Södertälje sjukhus och ansvarig för Spor, Svenskt perioperativt register.

Oönskade effekter

Dagens Nyheter skriver att det generellt sett är brist på operations- och anestesisjuksköterskor, men framför allt att det är brist på vårdplatser, som gör att antalet operationer fortfarande inte når upp till nivåerna före pandemin. Detta trots att regeringen gått in med pengar för att klinikerna ska komma ikapp med den uppskjutna vården.

Men kökapningen har dock fått oönskade effekter. När regionerna började upphandla privat vård för att korta köerna sade många regionanställda upp sig och tog jobb inom bemanningsbolag, där de fick högre löner, bättre arbetstider och mindre komplexa patienter.

Förutom att skapa en personalkarusell har de statliga satsningarna på kökapning gynnat vissa patienter framför andra, berättar ansvariga i regionerna, enligt Dagens Nyheter. Den privata vården utför i stort sett bara dagkirurgi och tar därför endast friskare patienter, som inte behöver vårdplats efter ingreppet eller iva-platser i beredskap.

ANNONS

– Det har drabbat gruppen sköra äldre med underliggande sjukdom och andra multisjuka som är hänvisade till den offentliga vården, där de kan få vänta extra länge i kö på grund av bristen på vårdplatser, berättar Bengt Cederlund för tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
E55 Studio

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

22 nov. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Bolagsanalytikern: Därför gick fastighetsbolaget i konkurs

22 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]