Att vårljuset kommer är inte positivt för alla. Det finns de som mår dåligt och får en slags "jetlag", uppger sömnforskare till TV4.
Mest läst i kategorin
När det blir ljusare ute kan en del personer drabbas av störande effekter.
– Man kan säga att en del individer får en sorts ”jetlag” på hemmaplan. Då har man sett att ”jetlagen” kan leda till trötthet, sömnbesvär och liknande, säger Arne Lowden, ljus- och sömnforskare till TV4.
Han menar att vi kan känna oss i otakt med dygnet och ljus- och mörkerväxlingen. Det kan både leda till en känsla av sänkt humör, eller att man känner sig “nästan lite för pigg”, menar forskaren som menar att man kan ta till en del förberedelser för att anpassa sig. Till exempel att se till att ha mörkt i sovrummet även på morgonen, annars kan det bli en sömnförstörare i flera månader framåt.
Behöver D-vitamin
Våra gener påverka hur vi mår av ljuset. Många har också brist på signalämnen i hjärnan efter vintern.
– Vad vi nu behöver är att fylla på och få en hormonbalans. Vi behöver D-vitamin, vi måste låta oss bestrålas av ljuset för att bygga upp nya depåer av D-vitamin. Vi behöver ett ökat tillskott av serotonin som påverkar humöret, säger Arne Lowden till TV4.
Det finns också annat som gör att vissa känner sig trötta på våren.
– En trötthet kan bero på att immunförsvaret jobbar om man har till exempel en allergi som måste bekämpas, eller en förkylning.
Läs mer:
Sömnforskare: Då är det farligast att vara vaken
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.