News55

Därför stoppas SVT-programledaren av Säpo

Artikelbild
Säpo bistår finska polisen i arbetet kring knivattacken i Åbo, men händelsen har inte förändrat hotnivån i Sverige. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 okt. 2017

När SVT-profilen Lennart Persson begärde ut dokument om sig själv från Säkerhetspolisen stötte han på patrull. Nu får Persson även avslag hos kammarrätten i Stockholm, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i augusti i år som SVT-programledaren Lennart Persson berättade att han misstänker att han kan finnas med bland sekretessbelagda dokument hos Säkerhetspolisen, det rapporterar Expressen.

Enligt Lennart Persson ryktades det om att flera journalister som var anställda vid radion i Göteborg var registrerade hos Säkerhetspolisen då de ansågs vara det Lennart Persson kallar “vänsterelement”, berättade han i augusti.

– Förr 35 år sedan jobbade jag på radion i Göteborg och då sparkades vår chef för att en medarbetare gjorde satirprogram som var väldigt kontroversiella. Då gick vi ut i en vild strejk vid två tillfällen. Det var ju naturligtvis en lagvidrighet vi gjorde där. Men så har man ju misstänkt att det är klart att de noterade vilka det var, sade Lennart Persson då.

      LÄS MER: Peter Harrysson: “Det blir mindre och mindre dagar kvar”

Försökte begära ut sekretessbelagda dokument om sig själv

För att stilla sina misstankar försökte SVT-profilen begära ut sekretessbelagda dokument om sig själv från Säpo, ett försök som snabbt stoppades av myndigheten. Efter att Lennart Persson hade fått avslag på sin begäran överklagade han till kammarrätten, men förgäves.

“Kammarrätten anser, i likhet med Säkerhetspolisen, att sekretess gäller för uppgiften om ifall Lennart Persson förekommer i Säkerhetspolisens register eller inte, eftersom det inte står klart att en sådan uppgift kan röjas utan att syftet med beslutade eller förutsedda åtgärder motverkas eller den framtida verksamheten skadas. Överklagandet ska därför avslås”, står det i domen, rapporterar Expressen.

Det alternativ som återstår för Lennart Persson är att överklaga ytterligare en instans, till Högsta förvaltningsdomstolen.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS