News55

Därför vägrar Jan Guillou att bli pensionär

Artikelbild
Jan Guillou vägrar traditionellt pensionärsliv och som författare känner han sig mer rörlig än någonsin. Foto: Naina Helen Jåma/ TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 okt. 2023

Att slå sig till ro och leva pensionärsliv är inget som lockar författaren Jan Guillou. Däremot hyllar han sin nyfunna frihet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han tar sig numera fram med käpp, som han även stödde sig på vid framträdandet på Bokmässan nyligen, men som författare är han fri och mer rörlig än någonsin.

– Jag går inte så bra längre så det är slut med jakten. Men skrivandet kommer jag fortsätta med. Jag är pensionär och förväntas inte göra så mycket mer än att mata duvor. Det vill jag inte, säger Jan Guillou och fortsätter:

– I det här yrket pensioneras man av hjärnblödning eller döden. Jag trodde kanske att jag var klar och tänkte att ”jahapp, då kan man dö…”. Sedan insåg jag vilket läge jag hade, säger han i en intervju med Göteborgs-Posten.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Hyllar sin frihet

Han konstaterar att han i sitt författarskap har en mer rörlighet än någonsin tidigare.  I de långa sviterna om allt från storpolitik och säkerhetstjänst, via korsriddare och svensk samtidshistoria har Jan Guillou alltid varit tvungen att förhålla sig till verkliga skeenden som ramverk för sina romaner, skriver tidningen.

I den nya spänningsromanen har han fört samman journalistveteranen Erik Ponti och underrättelseofficeren Carl Hamilton och låter dem figurera tillsammans.

– Det här är bagatellartat i jämförelse med det jag skrivit tidigare. Här saknas regler och viktiga budskap Det finns inga regler. Jag är fri och får göra vad jag fan vill!, utbrister han och skrattar högt.

ANNONS

ANNONS

Åldringsbrott

– Carl Hamilton är förstås en förfärligt spänstig 65-åring men jag förser honom med en misslyckad höftoperation så att han måste halta omkring tillsammans med Erik Ponti. Det är roligt att skicka ut två gubbstruttar på språng och gärna på lite tak-klättring också.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Titeln ”Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters” handlar inledningsvis om telefonbedrägerier och åldringsbrott.

– Bank-id och allt det där som bankerna håller på med numera är ett smörgåsbord för bedragare, slår Jan Guillou fast. Med bestämdhet, skriver Göteborg-Posten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS