Behovet av specialistutbildade sjuksköterskor i vård av äldre fortsätter att växa i takt med en åldrande befolkning. Det är dags att ta vården av äldre på större allvar, skriver ett flertal debattörer i GP.
Mest läst i kategorin
Andelen äldre i Sverige som har behov av omfattande vård och omsorg ökar i stadig takt. För att bemöta dessa behov krävs personal med rätt utbildning, något som inte är en självklarhet i dag skriver flera debattörer i en debattartikel i GP.
Vård av äldre är ett komplext område som kräver specifik geriatrisk kompetens från vårdpersonalen. En kompetens som endast fem procent av sjuksköterskorna har, enligt siffror från Socialstyrelsen. Det är inte rimligt, skriver debattörerna.
Ekonomiska satsningar ger inte önskat resultat
Regeringen har satsat 300 miljoner på att fler ska utbilda sig till specialistsjuksköterskor i vård av äldre och trots att många vill utbilda sig till specialister inom vård av äldre är det långt ifrån alla som avslutar sina studier. Ett hinder är tidsbrist och oförståelse från arbetsgivare, skriver debattörerna.
Forskning visar att utbildning och ökad kompetens i vården av äldre är viktig och trots att den geriatriska kunskapen finns att tillgodogöra sig har alltför få yrkesverksamma sjuksköterskor de verktyg som krävs för att omsätta kunskapen på djupet.
Det handlar inte bara om att utöka personalstyrkan i vården av äldre, det handlar också om att tillräckligt många har den specialistkunskap som behövs för att möta en åldrande befolknings särskilda behov, avslutar debattörerna i GP.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.