News55

Dement tog sig ut på balkong - hängde från räcket

Artikelbild
Relationen har anmälts till Ivo. Arkivbild
Maria Hagström
Maria Hagström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 sep. 2017

En dement person på ett korttidsboende i Örkelljunga klättrade en natt ut på sin franska balkong. Personalen hittade vårdtagaren hängandes från räcket på andra våningen. En lex Sarah-anmälan är gjord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I somras vistades en dement vårdtagare på korttidsenheten på Tallgården i Örkelljunga i Skåne. Den 9 juni klockan halv fyra på morgonen öppnade personen, som brukade vara orolig om nätterna, dörren till den franska balkongen och klättrade över räcket. Det framkommer i en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Nattpersonalen reagerade på ljudet från skrapande möbler. När de gick in i rummet upptäckte de att vårdtagaren hängde från räcket på andra våningen med markplattor av sten under. De två undersköterskorna lyckas dra in personen i rummet och tillkallade nattsjuksköterskan som plåstrade om sår och försökte lugna den oroliga vårdtagaren.

– Det var ett snabbt ingripande som räddade personen från allvarlig skada, säger Tommy Sundblad, enhetschef på Tallgården, till News55.

      LÄS MER: Avled efter att ha druckit diskmedel på äldreboende

Sätter lås på dörrarna

Extrapersonal sattes direkt in för att övervaka vårdtagaren och handtaget på balkongen togs bort. Personen blev sedan erbjuden plats på ett särskilt boende för dementa.

– Det har påbörjats ett arbete att sätta lås på dörrarna. Det ska också göras en bedömning för varje brukare som kommer till kortvården om det finns risk att det kan inträffa en liknande händelse, säger Irene Bengtsson, socialchef på Örkelljunga kommun, till News55.

Senast den sista november ska alla dörrar till de boendes balkonger och fönster gå att låsa. Men dörrarna ska bara vara låsta när det finns risk för missförhållanden.

ANNONS

–  Uppkommen situation får betraktas som extraordinär och när något liknande händer är det ofta då det blir en ändring av rutiner, säger Tommy Sundblad.

Enligt lex Sarah-anmälan bör det också övervägas att flytta korttidsenheten till bottenvåningen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS