Var försiktig när du ger dig ut i skog och mark – det finns en hel del lömska saker att se upp med.
Mest läst i kategorin
Den senaste tidens regn har gynnat svamparna och många svenskar har entusiastiskt gett sig ut i skogen på jakt. Men det gäller att vara försiktig så att man inte plockar giftiga svampar. Giftinformationscentralen har redan tagit emot många samtal om svampförgiftning.
– Samtalen i juli har ökat och redan efter första veckan i augusti så ser vi en kraftig ökning av antalet samtal jämfört med föregående år. Som det ser ut nu verkar det bli många samtal om svampförgiftning precis som tidigare typiska svampår, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.
Många är för ivriga i svampjakten och slarvar. Då finns det en risk att man blandar ihop till exempel trattkantarell med toppig giftspindling, som är en dödlig giftsvamp. Dessa båda sorter trivs nämligen i samma miljöer.
– Om man plockar med sig alla trattkantareller utan att titta på varje, då kan det gå illa, säger mykologen Michael Krikorev i TV4 Nyhetsmorgon.
Tre förväxlingssvampar
Det är lättare än man kan tro att förväxla giftiga svampar med de som är ätbara. Tre svampar är särskilt lömska och kan vara riktigt farliga att få i sig, berättar Krikorev.
– Många svampplockare säger att “jag plockar bara kantareller och champinjoner”. Men det finns 40 olika champinjoner och en del är svagt giftiga. Men det värsta som kan hända är att få vit flugsvamp. Den innehåller amatoxiner som kan orsaka leverskador permanent och dödsfall. Grönkremlan är väldigt lik i hattfärgen.
Lömsk flugsvamp, som kan orsaka permanenta leverskador och dödsfall, misstas lätt för grönkremla eftersom att de har liknande hattfärg. Den tredje svampen som man ska upp med är gifthätting, den förväxlas ofta med föränderlig toftskivling.
– Ska man plocka svamp, lär er de här tre giftsvamparna. Då har man kommit långt. Vi har 5000 svampar i skogen och bara 100 är matsvampar. Vi har ungefär 5-6 dödligt giftiga, säger Krikorev.
Vanliga symptom vid svampförgiftning är bland annat kraftiga diarréer, magsmärtor och kräkningar.
Fem råd vid svampplockning
- Lär dig några sorter i taget och ät bara svamp som du verkligen vet är matsvamp.
- Provsmaka aldrig och lär ditt barn att inte göra det heller.
- Var noggrann och plocka svamparna en och en för att undvika slarv. Den som rensar bör ha tillräcklig kunskap om svamp.
- Ring Giftinformationscentralen för råd. Om du misstänker att ditt barn har ätit av en giftig eller okänd svamp, ring Giftinformationscentralen via 112. Om du som vuxen har ätit misstänkt giftig svamp, ring Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 6700. Tänk på att spara svampen, så att den kan identifieras vid behov.
- Kontakta veterinären om du tror att din hund fått i sig giftig svamp.
Källa: Läkemedelsverket
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.