News55

Detta bör vi minnas efter pandemin

Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 27 maj 2020Publicerad: 27 maj 2020

Svenska folkets förtroende för sjukvården växer under coronakrisen. Den borde inte behöva växa. Förtroendet borde vara skyhögt före, under och efter krisen. Kan det vara så att min generation har en annan syn på vår gemensamma sjukvård, och en annan erfarenhet än de som kommer efter?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland de människor som finns kring mig har mycket hunnit hända, och jag är inte ensam om den erfarenheten. Våra barn har fötts, en cancer har upptäckts, en hjärtinfarkt har slagit till och en hjärnblödning har smugit sig på. Även döden har skördat en och annan frukt. Alltid har vår gemensamma sjukvård funnits där för att laga, lindra och trösta.

Jag har förstått att förtroendet för den allmänna sjukvården inte har varit på topp och det är svårt att förstå varför. Kan det bero på att högröstade kravmaskiner har för stort inflytande i de opinionsbildande leden. Det är svårt att vänta även om det gäller en struntsak. Jag först!

Jag har ofta läst om förfärligt lång väntan på akuten. Att det sedan handlat om en måttlig förkylning eller ett rätt så lindrigt skrubbsår har inte varit lika tydligt. Min erfarenhet är att den som kommer in med något allvarligt i bagaget får direkt och mycket skicklig hjälp. Kanske på bekostnad av den som inte alls borde vara på akuten med sin feber.

Jag tror att den privata sjukvårdens marknadsföring har varit till skada för vår gemensamma sjukvård. Nytt knä på tre veckor, kontakt med doktorn inom en timme och dygnet runt och allt vad det nu kan vara. Marknadsföringen skapar en förvrängd uppfattning som går ut på att framtiden finns i den privata sjukvården. Där går det snabbt och där finns kompetensen. Den uppfattningen är riskabel, eller rent av farlig för de flesta av oss.

Farlig även för den som har råd med en privat sjukförsäkring. Knäbytet kanske går snabbt, men den som tror att försäkringsbolaget och privatdoktorn också finns till hands när det verkligen gäller har fel.

Känner ni någon, eller har ni hört talas om någon som intensivvårdats för covid-19 i den privata sjukvården? Inte det! Har ni hört om någon privat sjukförsäkring som täcker en allvarlig sjukdom som till exempel covid-19? Inte det heller!

Nej, naturligtvis inte. Det finns inga pengar att tjäna på komplicerade och vårdkrävande sjukdomar. När det gäller covid-19 är det dessutom gamlingarna som drabbas hårdast och dom är inte intressanta för försäkringsbolag och privat sjukvård. Dom är olönsamma och dom ger dålig PR hur fort höfterna än blir utbytta.

När pandemin är över hoppas jag att minnet håller och kunskapen finns kvar. Då bör vi minnas hur skickligt den allmänna sjukvården har fungerat och hur uppoffrande personalen har jobbat. Vi skall också minnas hur korkade vi var när vi litade på att privata intressen skulle hålla hög kvalité på beredskapen vad gäller mediciner och skyddsutrustning.

ANNONS

Vi skall vara rädd om vår allmänna sjukvård. Det är den vi lutar oss mot när det gäller. Där har alla rätt att ställa samma krav och därför är den för viktig för att överlåtas till kommersiella intressen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]