News55

Ebba Busch: Jag har många år till i mig

Artikelbild
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller valspurten inför EU-valet till sjöss. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juni 2024Publicerad: 08 juni 2024

Efter att ha balanserat på fyraprocentsspärren verkar opinionen ha svängt för Kristdemokraterna. I den senaste mätningen inför EU-valet hamnar partiet på 6,7 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har fått en enorm respons på att islam måste anpassa sig i Sverige, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna har jobbat i motvind inför EU-valet – i dubbel bemärkelse. Dels har partiet sett ut att kunna åka ur EU-parlamentet, dels har man fått förlägga sin valspurt till sjöss. Det av säkerhetsskäl. I samband med att Kristdemokraternas partiledare besökte Kungliga tekniska högskolan, KTH, greps flera propalestinska aktivister.

Flera av våra möten har blivit störda, i vissa fall förstörda, av aktivister som har tagit sig rätten att tysta andra, säger Ebba Busch till TT.

Nu verkar dock opinionssiffrorna ha vänt uppåt. I en väljarbarometer från SVT/Verian får partiet 6,7 procent.

Inte riktiga rösterVi har fått jobba hårt för att nå väljarna med tanke på all rapportering om dåliga opinionssiffror. Men när vi väl har nått väljarna, har vi också ökat i förtroende, säger Ebba Busch under valspurten i Stockholms skärgård på lördagen.

Samtidigt är hon tydlig med att siffrorna inte är huggna i sten:

Nu ligger vi bra till men det är fortfarande bara opinionsröster, inte riktiga röster. Det är därför vi slutspurtar ända in i kaklet, säger hon.

Uppsvinget tillskriver hon till att man har vågat ta det hon kallar för värderingsstriden.

ANNONS

Svenska värderingar måste gälla alla, säger Ebba Busch.Svikit invandrare

Hon har bland annat sagt att muslimer inte bör leva i EU om de inte anpassar sig till europeiska värderingar, något som har fått andra partier att reagera. Själv tror hon att kristdemokraterna har vunnit på utspelet:

Vi har fått en enorm respons på att islam måste anpassa sig i Sverige. Responsen har kommit både från svenskfödda och invandrade svenskar, till exempel muslimer som flytt från totalitär islam och nu känner sig svikna på nytt, säger Ebba Busch.Sverige har svikit invandrare dubbelt upp genom att tillåta en annan värdestruktur i vissa bostadsområden. Det visar att etablissemanget inte behandlar dem som svenskar.

Om de 6,7 procenten inte skulle stå sig i EU-valet kan det resas krav på ett partiledarbyte, enligt källor som SvD har pratat med.

För att göra ett starkt resultat i valet 2026 är det bra att man har några år på nacken – och jag har många år till i mig.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS