News55

Enkla knepen för hälsa

Artikelbild
Foto Fredrik Sandberg / TT Arkivbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 juli 2022

Att leva sunt ska inte vara svårt eller jobbigt. Här får du små, lätta hälsotips du kan börja med redan idag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Först och främst; återhämtning och reflektion är minst lika viktiga för hälsan som träning. Så, inget fel att luta dig tillbaka i solstolen med en bok eller bara vara. Det skriver TT efter att ha pratat med en rad experter.

Ny forskning visar att två minuters rörelsepaus räcker för att vi ska må bättre både fysiskt som psykiskt. Att ta en promenad runt huset är bättre än inget alls.

Eller varför inte göra en “Kiruna”! Den metoden är uppkallad efter en gammal kvinna i just Kiruna som hade för vana att varje gång hon skulle sätta sig ner valde att göra det tio gånger i rad. På så sätt gjorde hon tio knäböj (squats) flera gånger om dagen. Ett roligt och bra tips att ta efter.

Så fort vi rör på oss ökar blodcirkulationen, pulsen stiger, blodsockret sjunker och musklerna börjar inte bara jobba och tränas de tillverkar proteiner också som bland annat dämpar ångest.

Hälsa är heller inte bara träning. Vår kost är en superviktig beståndsdel som vi dessutom lätt kan påverka själva. Att äta regnbågens färger är ett bra mål, och med det menas förstås mycket grönsaker. Börja med att byta eller åtminstone komplettera sommarens grillmiddagar med grönsaker. Paprika och majskolvar är bra nybörjarmat att grilla. Alla fiskar är också lätta och snabba så lägg dem på grillen också.

Visste du förresten att bearnaisesåsen inte är så dålig som många tror. Visst är den kaloririk och fet, men det är vegetabiliskt rapsoljefett till skillnad mot smörets mättade fett, vilket lättare lagras i lever och mage och förutom höga kolesterolvärden även driver inflammatoriska processer i kroppen.

Tänk på att det ofta räcker med att äta mer frukt och bär istället för att köpa de dyra superbären. Ja, på det hela taget är det bättre att göra det enkelt för dig själv istället för att sätta för höga och kanske orealistiska mål. Det är risk att man lägger av helt om man inte når dem.

Nej, mysträna dig på semestern. Gör det du klarar av och gör det på ditt sätt. Se till att du lyckas för då är det lättare att få in en liten fin träningsrutin, som du därefter kan utöka till längre pass.

ANNONS

En mikrovana att börja med nu, om du inte redan gör det, är att vara mer i naturen. Det är lättare nu på sommaren när vädret är njutbart. Sedan förlänger du den rutinen och fortsätter knata runt i skogen först för bären och sedan för att plocka svamparna. Vips så har skogspromenaden blivit en vana.

Att vistas i naturen är inte bara bra för kroppens fysik. Det är toppen för knoppen också. I naturen får vi tid för tankar och det är lättare att leva i nuet.

Prova gärna livsstilsverktyget.se, ett digitalt hälsoverktyg som hjälper dig att förbättra dina levnadsvanor. Det är Anders Rosengren, professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet som tagit fram det och i en studie, som är öppen för alla, har man sett att de som använder verktyget mår bättre, har fått mer muskler, bättre blodtryck, vikt och blodsocker. Prova du också.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS