Allt fler äldre ordineras plåster med morfin som ska verka effektivt mot smärta, men morfinplåster kan vara farligt för de som också lider av demenssjukdomar. Det rapporterar Klartext i Sveriges Radio.
Mest läst i kategorin
Försäljningen av så kallade morfinplåster, det vill säga plåster som innehåller ämnet morfin, har ökat de senaste tio åren och allt fler äldre som lider av smärta ordineras att använda den här typen av plåster. Men nu larmar experter om att plåstren kan ha en negativ inverkan på kroppen, det rapporterar Klartext i Sveriges Radio.
LÄS MER: Personal på äldreboende misstänks för stöld
Demenssjukdomen förvärras
Och för den som har en demenssjukdom är plåstret särskilt skadligt, hävdar professor Yngve Gustafsson, expert på sjukdomar hos äldre.
– Det är en behandling som har ökat enormt till människor med demenssjukdom med syftet i många fall att lindra smärta. Men användningen har gått över så att man nästa kan börja prata om aktiv dödshjälp. Att man avlivar människor med demenssjukdom för att man kanske tycker att det är billigast och bäst att bli av med dem, säger Yngve Gustafsson till Klartext.
Enligt Yngve Gustafsson påverkas en dement person särskilt negativt av morfinplåster då patienten blir mycket tröttare, mer orolig och förvirrad – det vill säga, de symptom som kommer av demenssjukdomen förstärks av morfinet. En dement person som ordineras morfinplåster riskerar därför att snabbt bli sämre, menar Yngve Gustafsson.
LÄS MER: Jeanettes rullstolsburne pappa lämnades ensam efter hemtjänsttur
Finns andra sätt att behandla smärta
Det finns bättre sätt att behandla smärta än med hjälp av morfinplåster som används alldeles för ofta, tycker Mikael Hoffman, chef för Nätverk för läkemedelsepidemiologi (NEPI).
– Jag tror inte att det är nån som förespråkar den här nivån på plåsterbehandling av äldre, utan vi har en hemläxa att göra, säger Mikael Hoffman till Klartext.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.