Det är dags att avveckla monarkin. Detta anser företrädare för fem partier som idag går ihop i en gemensam motion med syftet att göra just detta. Nytt är att även en företrädare för Centerpartiet ställer sig bakom förslaget.
Mest läst i kategorin
LÄS MER: Prinsessan Madeleine lanserar mobilapp
Att Miljöpartiet och Socialdemokraterna ställer sig kritiska till kungahusets fortsatta framtid är ingenting nytt. I partiernas respektive partiprogram tar de ställning mot monarkin, men det är heller ingen fråga de driver aktivt.
“Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt”
Förra året gick företrädare för Socialdemokraterna och Miljöpartiet ihop med Liberalerna och Vänsterpartiet i en gemensam motion i syfte att avskaffa monarkin. Nu gör de ett nytt försök och den här gången är också en företrädare från Centerparitet med.
Motionärerna Rasmus Ling (MP), Mia Sydow Mölleby (V), Maria Weimer (L), Mathias Sundin (L), Johanna Jönsson (C), Yasmine Larsson (S) och Hillevi Larsson (S) motiverar sina krav i motionen:
“Sverige ska vara ett jämlikt land där framgång bygger på individens egna meriter snarare än på privilegier och släktskap. Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter”.
Vill se en rad förändringar
I väntan på att monarkin ska avskaffas vill motionärerna också se en rad andra förändringar:
• Avskaffa statschefens åtalsimmunitet.
• Avskaffa bekännelsetvånget för statschefen (dvs en religionsfrihet för alla medborgare).
• Avskaffa kravet på att prinsar och prinsessor inte får ingå äktenskap ifall inte regeringen efter hemställan från konungen godkänt.
• Avskaffa förbudet för tronföljare att lämna riket utan konungens vetskap och samtycke.
• Krav på insyn i kungliga hov- och slottsstatens ekonomi och verksamhet.
LÄS MER: Vem är kungafamiljens aktievinnare?
Enligt opinionsundersökningar vill en majoritet av Sveriges befolkning att kungahuset ska finnas kvar. Niclas Malmberg efterlyser en större debatt i frågan då det är viktigt att ha opinionen bakom sig när man genomför förändringar likt denna.
– Vi bygger ju inte det här på någon populism utifrån vad människor gillar eller inte utan utifrån vad vi menar är en mer demokratiskt korrekt situation. Men visst behövs det ett fortsatt opinionsarbete för att få en majoritet av befolkningen att vilja göra en förändring, säger han till Expressen.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.