News55

Flera döda av mördarbakterier på äldreboende

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-10-01
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 13 maj 2016Publicerad: 13 maj 2016

Tre boende på Kampementet, ett äldreboende i Stockholm som drivs av Attendo, har avlidit efter att ha drabbats av aggressiva mördarbakterier.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan en tid tillbaka har flera personer som bor på Attendo Kampementet i Stockholm insjuknat i hög feber, av dessa har tre boende senare avlidit av man upptäckt vara bakterien streptokock grupp A i blodet. Detta skriver Aftonbladet.

I normala fall leder streptokock grupp A till halsfluss eller hudinfektioner, men för äldre och svaga personer kan den vara mycket allvarlig.

      LÄS MER: Dementa lämnas inlåsta och ensamma på Attendoboende

“Genomför omfattande åtgärder”

– Vi ser mycket allvarligt på den här situationen och genomför nu omfattande åtgärder för att minska risken för ytterligare spridning, säger Marie Pilhjerta, verksamhetschef på boendet Kampementet, till Aftonbladet.

Just nu behandlas samtliga boende med antibiotika i förebyggande syfte på inrådan av smittskyddsläkare, enligt Attendo. Man kommer även att undersöka samtliga medarbetare som har arbetat på avdelningen och dessa kommer därefter att behandlas efter läkarbedömning.

      LÄS MER: Personal förväxlade medicin på äldreboende

Vet inte var bakterierna kommer ifrån

ANNONS

Enligt smittskyddsläkaren finns inte skäl för att behandla boende på andra våningsplan än de drabbade, inte heller närstående.

Ledningen på äldreboendet vet ännu inte varifrån bakterierna kommer.

– Vi vet inte vad smittkällan är. Vi håller just nu på att med vår åtgärdsplan för att säkerställa att alla boende behandlas. Utredningen kring smittkällan ska påbörjas lite senare, säger Marie Pilhjerta till Aftonbladet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS