News55

Folkkär musiker och kompositör är död

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 21 sep. 2021Publicerad: 21 sep. 2021

– Han var en otroligt fin person – det fanns så mycket kärlek i honom, säger rapartisten Linda Pira till TT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Musikern, visdiktaren, kompositören och konstnären Mats Paulson har gått bort vid 83 års ålder. Han avled i sin bostad i Saltsjöbaden utanför Stockholm, berättar sonen Johannes Paulson för Aftonbladet..

Han har dött hastigt hemma. Han har varit lite dålig på sista tiden, men inget som var livshotande på något sätt, säger han.

Under sin över 60-åriga karriär skrev Mats Paulson över 500 sånger, där de mest kända visorna ur repertoaren är ”Visa vid vindens ängar”, ”Barfotavisan” och ”Baggenslåten”.

Under karriären belönades Mats Paulson även med Evert Taube-stipendiet 1991 – och utöver sitt arbete som kompositör och visdiktare var han också aktiv som konstnär.

STOCKHOLM 20141217 Mats Paulson, medverkar i musikprogrammet “Lyckliga gatan” Foto: Fanni Olin Dahl / TT / kod: 11375

“Otroligt ödmjuk”

Hiphopartisten Linda Pira medverkade 2015 tillsammans med Mats Paulson i TV4:s program “Lyckliga gatan” – där artister från olika generationer sammanfördes i en rad musikaliska möten – och där hon själv framförde sin tolkning av “Visa vid vindens ängar”.

ANNONS

Den svenska rapartisten betonar att hon i sin version ville att Mats Paulsons lekfullhet skulle komma fram – och framförandet berörde också upphovsmannen djupt.

Jag hade ju hört låten när jag var liten och på “Allsång på Skansen” – och i min tolkning ville jag visa lite var jag kommer ifrån och hur mitt liv ser ut, men ändå få in det lekfulla i visan. Och när Mats hörde den började han gråta, berättar hon för TT.

ANNONS

Hyllas av Rybak

Linda Pira säger att de fortsatte att hålla kontakten efter inspelningen av tv-programmet, och att de även hördes av på telefon för långa samtal.

Jag var helt tagen av vilken otroligt fin och ödmjuk person han var – trots att han hade varit med i gamet så länge. Och jag respekterar honom enormt mycket som musiker, artist och även som konstnär, säger hon.

Även den norske artisten Alexander Rybak har under sin karriär sjungit in en version av “Visa vid vindens ängar” – och hyllar den svenske viskompositören i ett känslosamt inlägg på Instagram.

“Livet är ljuvt och kort, Mats. Jag lovar att göra det mesta av det – precis som du gjorde. Vila i frid”, skriver han i inlägget.

Hellström sörjer

ANNONS

Ytterligare en artist som samarbetat med Mats Paulson är Håkan Hellström och de båda uppträdde tillsammans under ett antal utsålda konserter på Liseberg 2002 och på “Allsång på Skansen” 2005.

Hellström sjöng även in “Visa vid vindens ängar” till sin visskiva 2002 – och hyllar den folkkäre kompositören på Instagram. Där skriver han att han sörjer.

“Delade många fina stunder med Mats på och utanför scen”, skriver han bland annat i inlägget.

Linda Pira minns Mats Paulson som en person som utöver sin ödmjukhet även utmärktes av en stark livsglädje. Något som även märks i hans musik.

Jag älskar hur han framförde sina melodier. Det finns något lekfullt i dem – när man lyssnar på hans musik känns det nästan som att man hamnar på en åker i Småland där solen lyser, säger hon.

Rättad: I en tidigare version förekom felstavningar av Mats Paulsons namn.Anna Grönberg/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS