I sex år har hon arbetat som servicevärd inom Region Kronoberg, men nu ska hon utvisas, hon har nämligen fått för hög löneökning.
Mest läst i kategorin
Enyat Assefa tjänar tillräckligt mycket för att uppfylla lagkravet på god försörjning, trots det riskerar hon nu utvisning, det rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg.
Hon har varit i Sverige sedan 2017 och hennes två barn har bara gått i svensk skola, hon, hennes man och barnen är rotade i Växjö.
Hon har jobbat som servicevärd inom Region Kronoberg i sex år, hon är fastanställd, men hon har ändå fått avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd.
Migrationsverkets beslut
Migrationsverket har fattat sitt beslut dels på grund av att Enyat Assefa haft för låg lön, dels för att hon har fått en för hög löneökning.
“Det känns jättejobbigt”, säger hon till Sveriges Radio, och tillägger att hon är ledsen, frustrerad och chockad.
Till Dagens Nyheter säger hon att hon inte vill tänka på att det här kan bli den sista julen hon kan fira i Sverige innan hon måste återvända till Etiopien.
“Jag vill inte tänka på det alls. Det finns ingen framtid där”, säger hon till DN om Etiopien.
Senaste nytt
Skälen till avslaget
Det ena skälet till avslaget är att hon tidigare har haft en för låg lön enligt gällande kollektivavtal.
Enyat Assefas chef på medicinkliniken där hon jobbar, Karin Inglund, skriver till DN att den låga lönen höjdes när den uppmärksammades.
Det andra skälet till avslaget ä’r att Migrationsverket samtidigt anser att den löneökning hon fick när hennes lön justerades var oskälig och omotiverat hög.
I november förra året höjdes kraven för att få arbetstillstånd till att lönen måste vara 80 procent av den svenska medianlönen, innan det krävdes en lön på 13 000 i månaden.
När Enyat Assefa ansökte om nytt arbetstillstånd behövde hon därför ha en lön på 27 300 kronor och hon klarade det kravet på grund av att hon under året fick två löneökningar.
“Innan justeringen så låg medarbetaren på i princip ingångslönen och därför gjordes en justering tillsammans med de fackliga parterna så att medarbetaren hamnade mer i rätt nivå utefter sin ålder och sin erfarenhet och vi vidhåller att lönen är satt korrekt”, säger Magnus Karlberg, ordförande i Region Kronobergs pesonalutskott, till Sveriges Radio.
Seriös arbetsgivare
Oavsett hur stor en löneökning är ska den inte vara ett skäl för Migrationsverket att neka ett arbetstillstånd, det sade Migrationsverkets Hanna Geurtsen tidigare till DN.
En oskäligt hög löneökning kan dock indikera att arbetsgivaren är oseriös eller att anställningen är ett skenavtal.
Enyat Assefas arbetsgivare är dock Region Kronoberg. Hennes advokat Tomas Fridh menar att det är uppenbart att det är en seriös arbetsgivare, han tycker inte heller att den tidigare låga lönen är ett skäl att neka arbetstillstånd nu.
Han menar att Migrationsverket ska kontrollera två uppgifter, om det är en seriös arbetsgivare och om villkoren är tillräckligt goda för den anställda.
Trots att villkoren i Enyat Assefas fall är goda och arbetsgivaren är seriös gör de enligt honom en annan bedömning som de inte har något stöd för i lagen.
Ska överklaga
Magnus Karlberg beklagar det som händer.
“Här har vi en medarbetare som är fast anställd, som går till jobbet och betalar skatt, som nu eventuellt inte längre får vara kvar i Sverige. Det tycker jag är beklagligt”, säger han till Sveriges Radio.
Enyat Assefa säger att familjen försöker fixa problemet och överklaga och hitta en väg som kan hjälpa dem att stanna kvar i Sverige.
Utländsk personal i kläm när Northvolt skär ner
Krisdrabbade Northvolt, som ska betala drygt en kvarts miljard till Skatteverket på måndagen, är i akut behov av mer pengar från ägare och långivare.