News55

Fördel för äldre med prostatacancer att avvakta

Artikelbild
PSA-tester via blodprov är ett sätt att följa utvecklingen av prostatacancer. Arkivbild. (Foto: Dan Hansson/SvD/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Äldre män som har andra sjukdomar och diagnostiseras med prostatacancer mår ofta bäst av att inte få behandling – så kallad “vänta och se”-strategi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan tyckas bakvänt, men är ofta det rätta, säger Pär Stattin, en av forskarna bakom studien.

Det handlar om män som får diagnosen lokaliserad prostatacancer i hög ålder. De kan med fördel avvakta med behandling.

Självklart ska en patient ha behandling när det behövs men vi vill undvika att behandla i onödan. Det är en balansgång inom prostatacancervården, säger Pär Stattin, professor i urologi vid Uppsala universitet.

Tillsammans med kollegor har han samlat in data om 5 234 män i Nationella prostatacancerregistret med en förväntad överlevnad på mindre än tio år. Överlevnaden baserades på ålder och andra sjukdomar som männen hade.

Dog av annat

Av de män som avlidit inom tio år efter diagnos hade 92 procent av männen med lågriskcancer och 84 procent av de med högriskcancer avlidit av andra orsaker än prostatacancer.

Resultaten, som publicerats i Jama Network Open, visar att de flesta av dessa män inte hade behövt hormonbehandling. Hormonbehandling ges när prostatacancern växer och ger symtom och går ut på att minska nivåerna av manligt könshormon. Biverkningarna är till exempel en ökad risk för benbrott, minskad muskelmassa, sämre blodsockerreglering och förlust av sexförmåga.

När cancern tillväxer ska man absolut behandla, men vi ser i studien att de flesta avled av andra orsaker innan de fick symtom av cancern. I dessa fall är det mycket bättre att hålla uppsikt och inte behandla.Svensk strategi

ANNONS

I Sverige används den här strategin som studien ger stöd för, enligt Pär Stattin.

Men det är viktigt att patienter med prostatacancer som “väntar och ser” har regelbunden kontakt med vården så att behandling ges när det behövs.

För män med längre förväntad överlevnad och lokaliserad prostatacancer används strategin aktiv monitorering. Då har man tätare uppföljningar med bland annat PSA-kontroller och undersökning med magnetresonanskamera. Behandlingarna om cancern visar tecken till att växa är operation eller strålning.

För de flesta män är prostatacancer i dag en kronisk sjukdom som kan botas eller bromsas och inte en dödlig sjukdom, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS