En erfaren före detta inbrottstjuv, som numera är på rätt sida lagen, vet det mesta om var folk gömmer sina värdesaker och hur man lättast tar sig in i en bostad. Här kan du läsa hans bästa tips för att lura tjuven.
Mest läst i kategorin
Christer Karlsson är tjuven som blev hederlig. Han har gjort omkring 5000 inbrott och är dömd 54 gånger och har suttit i fängelse, skriver Göteborgs-Posten.
Han har lämnat det kriminella livet bakom sig och startat organisationen KRIS, kriminellas revansch i samhället. Numera hjälper han gärna folk som vill skydda sina hem från inbrottstjuvar och med sin bakgrund är han något av en expert på området. Genom åren har han sett mönster, till exempel var de flesta gömmer sina värdesaker i hemmen och var i bostäderna det brister och gör det enkelt för tjuven att komma in.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Hans eget standardsätt för att ta sig in i bostaden var att ringa på dörren. Om någon öppnade frågade han om de ville köpa bingolotter och gav sig snabbt iväg från området.
– Men om jag visste att ingen var hemma så kunde jag gå runt till altandörren och smeka upp den. Det är inte så kraftiga lås på dem, så det räckte ofta att man tog tag i handtaget och bröt uppåt, så öppnade sig dörren, säger Christer Karlsson till tidningen.
Sociala medier
Något som man bör vara försiktig med är att skylta med värdesaker. Det ser Christer Karlsson som en central del i att undvika att utsättas för inbrott.
– Det folk gör är att de har saker synliga utifrån. Om man kikar in genom fönstret så står det en fet laptop där. Då tar det ju en minut att ta sig in, ta den och sticka. Då spelar det ingen roll om det är larm. Är det något de verkligen vill ha så kommer de in och tar det. Så det viktiga är att man inte håller på och flashar med sina fina grejer. Och det gäller även på Facebook och Instagram. Att man inte lägger upp bilder där man ser dyra tavlor eller klockor.
Polisen menar att grannsamverkan är den kanske allra bästa åtgärden för att försvåra för inbrottstjuvarna. Det håller den före detta tjuven med om. Stod det en granne och tittade stint i ett fönster så bytte han helst till en annan gata.
– Och det finns ju en del områden där de har appar till det. Det finns en som heter Coyards. Så om det kommer in en skum bil så kan de här nyfikna pensionärerna skriva in det i appen. Och då är ju alla i området vakna, tipsar han om i Göteborgs-Posten.
Senaste nytt
Bästa skyddet
På frågan om inbrottsskydd och vad som är bäst svarar den före detta tjuven:
– Bra lås är a och o. Lås och dörrar. Då blir det svårare att komma in, och det låter mer. Då kan grannarna upptäcka det och komma – speciellt när det gäller lägenheter, säger Christer Karlsson och fortsätter:
– Och har man en suterängvilla så är det ganska vanligt att man gör inbrott där nere i mark/källarplan. Så där kan man ha galler. Man kanske inte vill ha det på altandörren, men där det är mörkt och inte ska vara någon, där kanske man behöver ha det.
– Sedan är belysning bra. En sådan som slår på när något rör sig. Och det finns de som har en röst som säger ”nu ser jag dig, jag har satt på kameran”. Det är klart att det kan skrämma bort en tjuv.
Förklädnad
För att smälta in i området och inte väcka så mycket uppmärksamhet är det vanligt att tjuvarna använder förklädnad. Till exempel kan de ha arbetarkläder för att låtsas vara hantverkare på besök. En del har till och med en skåpbil med påklistrad företagslogotyp.
– Jag gjorde alla möjliga olika grejer, så det är klart att jag gjorde det också, säger han till tidningen.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
Vanligaste gömstället
Många av tror nog att vi har smarta gömställen för värdesaker hemma. Men Christer Karlsson har sett ett mönster.
– Det vanligaste stället är strumporna i strumplådan. Så där är det första stället man tittar. Och under kudden eller madrassen. Sovrummet är väldigt populärt. Om de var riktigt kluriga så hade de gömt lite guld i kylen eller frysen. Och en gång hittade jag en ansenlig mängd pengar i en stor godislåda i ett garage. Han som bodde där var godisförsäljare, säger Christer Karlsson.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.