Forskare anser att kommunerna misslyckas med att omvandla kunskap till praktisk användning. Nu krävs det politisk handlingskraft, skriver de i ett debattinlägg i Sydsvenskan.
Mest läst i kategorin
Det sker nu “raketforskning” för äldreomsorgen och Sveriges åldrande befolkning, men kommunerna har inte möjlighet att omvandla forskningen till praktisk användning. Det skriver Susanne Iwarsson, koordinator för forskarskolan SWEAH, Erik Renström, rektor vid Lunds universitet, och Ethel Forsberg, styrelseordförande för SWEAH, i Sydsvenskan.
Äldreomsorgen måste reformeras och utbildningsnivån måste höjas för att forskningen ska kunna omsättas i praktiken, menar artikelförfattarna.
“Utbildningsnivån inom äldreomsorgen i Sverige är uppseendeväckande låg – inte ens 10 procent av personalen har grundläggande akademisk utbildning och legitimation för arbete inom hälso- och sjukvård”, konstaterar de.
För att åstadkomma förändring krävs politisk handlingskraft och att regeringen stärker förutsättningarna för forskningsanknytning, och då räcker de inte att skjuta till mer pengar. “Organisation, attityder och strukturer måste förändras i grunden”.
Iwarsson, Renström och Forsberg lägger fram flera förslag till regeringen, bland annat att man behöver satsa på utbildning och kompetensutveckling för personal med akademisk grundutbildning inom äldreomsorgen. De tycker även att regeringen ska skapa attraktiva karriärvägar inom äldreomsorgen.
“Lunds universitet har nu tillsammans med universitet och högskolor runtom i landet säkrat en gemensam plattform för utbildning av framtidens forskare inom området åldrande och hälsa. Många verksamheter behöver dem för att bidra till ett samhälle som stödjer aktivt och hälsosamt åldrande. Nu krävs politisk handlingskraft på alla nivåer för att ta tillvara deras kunskap och engagemang så att äldreomsorgen kan reformeras på riktigt”, avslutas debattinlägget.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.