Många svenskar är godisälskare. Men en viss sorts godis bör man kanske ta det lite försiktigt med om man tänker på blodtrycket och sitt hjärta. En ny studie visar att faran finns även vid små mängder. Det rapporterar Forskning.se.
Mest läst i kategorin
Det är lakrits kan höja blodtrycket. Det beror framför allt på ämnet glycyrrhizinsyra som påverkar kroppens vätskebalans. Högt blodtryck ökar i sin tur risken för hjärt-kärlsjukdom, skriver Forskning.se.
Det är känt sedan tidigare att lakrits kan ha denna negativa effekt. Men nu har det även framkommit att det syns även om man äter små mängder av det svarta godiset. Det nya forskningsresultatet har förvånat forskare, rapporterar Sveriges Radio.
– I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 milligram glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits, säger läkaren och forskaren Peder af Geijerstam vid Linköpings universitet.
Ökad försiktighet
Som det är idag bedömer EU och WHO att det sannolikt är säkert att få i sig 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag för de flesta. Men i Sverige äter troligen fem procent av befolkningen mer lakrits än så.
– Våra resultat ger anledning att iaktta en ökad försiktighet avseende rekommendationer och etikettering för livsmedel med lakrits, anser Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet.
Läs mer:
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Äldre löper högre risk att bli allvarligt sjuka av RS-virus – viktigt att känna till
RS-virus kan orsaka allvarlig sjukdom hos äldre. Här får du veta hur du kan minska riskerna och skydda dina nära under säsongen för luftvägsvirus.