Stockholms stad vill att senior- och trygghetsboenden ska omvandlas till boenden med aktivitetscenter, ett förslag som flera pensionärsorganisationer stödjer. Däremot är den utredning som ligger till grund för förslaget bristfällig, menar Pensionärsrådet.
Mest läst i kategorin
Om tio dagar avgörs om Stockholms stads förslag att senior- och trygghetsboenden ska omvandlas till trygghetsboenden med aktivitetscenter blir verklighet. Om så blir fallet står det fritt för personer från 75 år och som inte behöver daglig hälso- och sjukvård, att ansöka om de lägenheter som särskilt ska bidra till trygghet och gemenskap för de boende.
LÄS MER: Få kommuner erbjuder pensionärer hjälp med snöskottning
Flera pensionärsorganisationer positiva
– Vi vill öppna trygghetsboenden där du kan ställa dig i bostadskö precis som alla andra och du kan själv avgöra när du vill flytta in, säger Clara Lindblom (V), äldreborgarråd i Stockholms stad till P4 Stockholm.
Ett flertal pensionärsorganisationer ställer sig bakom förslaget, förutsatt att det också innebär lägre hyror och god kvalitet, men i samband med förslaget höjs också kritiska röster.
Birgitta Borg, vice ordförande för Pensionärsrådet, är en av dem.
– Utredningen är väldigt tunn. Intagningsreglerna har man inte pratat så väldigt mycket om men det har blivit succesivt mycket svårare att få ett boende, säger hon till P4 Stockholm.
Senast 2018 ska Äldrenämnden presentera sin slutrapport för äldreboendeutredningen där den nya boendeformen har utvärderats. Men Birgitta Borg saknar ett helhetsperspektiv i utredningen och anser bland annat att man inte har tagit hänsyn till de svårigheter som kan uppstå i förhållande till boendeformer med biståndsbedömning, som till exempel servicehus och vård- och omsorgsboenden.
LÄS MER: Äldre ser fördomar mot äldre
Ett steg i en lång process
– Många får sitt boende i alldeles för hög ålder. Och det innebär ju att många bor i de nya boendena i några månader och sedan avlider de. Kvarboendeprincipen är absurd, säger Birgitta Borg.
Men enligt Clara Lindblom, äldreborgarråd i Stockholms stad, är delrapporten bara ett första steg i att utveckla boendesituationen för äldre. Det är varken en lätt eller en kortsiktig process, säger hon.
– Det är en process som tar tid. Vi börjar med trygghetsboenden, nästa steg blir att vi bygger ut ännu fler platser för äldre och där får vi se att det blir rimliga hyror också, säger Clara Lindblom till P4 Stockholm.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.