News55

Förslaget: Förläng tiden för embryoforskning

TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 04 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2024

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) vill se en justering av den tillåtna tiden för att forska på mänskliga embryon, skriver företrädare för rådet på DN Debatt. I dag tillåts forskning fram till 14 dagar efter befruktning, företrädarna anser att tiden sk…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förslaget: Förläng tiden för embryoforskningFred Ernst/AP/TTFöreträdare för Statens medicinsk-etiska råd vill se en förlängning av forskningstiden på mänskliga embryon. Arkivbild.MedicinTT Statens medicinsk-etiska råd (Smer) vill se en justering av den tillåtna tiden för att forska på mänskliga embryon, skriver företrädare för rådet på DN Debatt. I dag tillåts forskning fram till 14 dagar efter befruktning, företrädarna anser att tiden ska fördubblas till 28 dagar. Smer-företrädarna skriver att forskning på embryon i perioden efter 14 dagar kan ge viktig kunskap som kan leda till att förebygga sjukdomar och behandla infertilitet. Samtidigt menar Smer att embryot i perioden 14–28 dagar inte utvecklar några nya egenskaper som gör att skyddsvärdet förändras på avgörande sätt. Sedan 1970-talet har lagstiftningen sagt att forskning på mänskliga embryon får ske max i 14 dagar efter befruktning. Lagen var en kompromiss för forskning och för att visa respekt för olika uppfattningar om livets ursprung. När lagen formulerades var det inte möjligt för embryon att utvecklas i laboratorium så länge som två veckor, men den tekniken har nu utvecklats, enligt Smer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
E55 Studio

Börshandlade fonder: Världen älskar dem – svensken tvekar

25 nov. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Is i magen? Då vill du inte missa de här fonderna

25 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Börshandlade fonder: Världen älskar dem – svensken tvekar

De är egentligen väldigt populära. Kanske bara inte i Sverige. Likväl finns det goda skäl att vända blicken mot börshandlade fonder. Det handlar om börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Ett växande fenomen internationellt, som alltså hittills fått ett svalt mottagande i Sverige. Här är endast 1,2 procent av kapitalet investerat i denna fondtyp, vilket kan […]