News55

Förslaget: Staten måste skicka digital post

Artikelbild
Civilminister Erik Slottner (KD). Arkivbild. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

Krav på privatpersoner att ha en digital brevlåda är i dag inte aktuellt, enligt ny utredning. Däremot föreslås en skyldighet för statliga aktörer att skicka post digitalt till de som har digitala brevlådor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

— Det kan ge möjligheter till besparingar och minskade utsläpp. Det utnyttjas inte fullt ut i dag, säger särskilda utredaren Britt Bohlin på en pressträff.

Allt fler brev skickas via digital post och under 2023 skickades 100 miljoner meddelanden, enligt Myndigheten för digital förvaltning. Bedömningen är att den siffran ska öka till 120 miljoner i år när numera 6,2 miljoner privatpersoner har en digital brevlåda. Därför föreslås nu ett krav på att myndigheter ska skicka ut posten digitalt till privatpersoner och företag som har en digital brevlåda.

Men vissa undantag kan också komma att göras.

Det kan också finnas säkerhetsskäl, till exempel domstolar när man ska delge något så måste domstolen ha ett mottagarbevis. Ett undantag kan också göras om man har andra kanaler som redan är bra, till exempel sjukvården som använder 1177, säger Britt Bohlin.Ingen skyldighet

För privatpersoner och företag som inte har digital brevlåda ska det inte finnas några krav på att skaffa en sådan för att kunna ta emot myndighetspost, enligt utredningen. Posten kommer då att levereras som tidigare.

Det är ganska många som har svårighet att kunna gå in, det kan vara funktionsnedsättning något slag, social utsatthet eller är att man är 94 år och inte lärt sig att komma in på datorn. Det finns alltså många som har skäl att inte delta i det digitala livet, konstaterar utredaren.

Men det är även av flera praktiska skäl, bland annat med bank-id, som ligger till grund för att dagens utredning inte föreslår ett krav på privatpersoner och företag att ha en digital brevlåda.

Det kommer vi att kunna arbeta bort med tiden, säger Britt Bohlin.

ANNONS

Bohlin uppger samtidigt att det är svårt att säga när det skulle kunna bli aktuellt med ett sådant krav.

Cybersäkerhet

För de myndigheter, regioner och kommuner som i dag inte är avsändare av digital post skulle förslaget innebära ett omställningsarbete.

Civilminister Erik Slottner (KD) medger att kompetensen ur ett cybersäkerhetsperspektiv kan vara bristande på sina håll.

Cybersäkerhet är otroligt viktigt att jobba med och de myndigheter som är små och inte riktigt kan bygga den interna kompetensen måste naturligtvis ta hjälp och stöd av aktörer som har kompetensen, säger han.

Förslagen kommer nu att beredas i Regeringskansliet.

Rättat: I tidigare versioner av texten angavs en för låg siffra för hur många som har digital brevlåda.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS