News55

"Fråga doktorn"-Suzanne Axell: "Ålder är bara en siffra"

Artikelbild
STOCKHOLM 20101130
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 sep. 2017

Suzanne Axell, 61, känd som programledare för SVT:s uppskattade program "Fråga Doktorn" har redan full koll på sin egen begravning, tycker att ålder bara är en siffra och att det är förödande att vi tenderar att sätta ett "bäst-före-datum" på kvinnor i tv-rutan, det berättar hon i en intervju med Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Suzanne Axell, 61, kan nog räknas som en av SVT:s mest uppskattade programledare. Hennes hälsorelaterade tv-program “Fråga Doktorn” har sänts sedan 2003 och drar miljonpublik varje måndag. Samtidigt har livet som journalist inte alltid varit lätt, det berättar Suzanne Axell i en intervju med Expressen.

– Jag har inte haft någon räkmacka. Jag har ju gjort en klassresa av egen kraft, det har inte kommit några stekta sparvar flygande i min mun, säger Suzanne Axell till Expressen.

Suzanne Axell har jobbat inom journalistiken i 37 års tid, en tid som på många sätt har varit fantastisk men också stundtals kämpig, berättar hon. Bland annat har hon fått läsarbrev av män som har kritiserat henne.

LÄS MER: Suzanne Axell om nakenkritiken: “Folk borde ägna kraft åt annat än en Barbiedocka utan hår på hönan”

“Jag har fått några elaka brev från män”

– Män är lite hotade av mig för att jag är rätt stark och rak. Jag tror aldrig att jag har fått ett elakt brev från en kvinna, men jag har fått några från män. Många män är helt fantastiska, en kallade mig för “solstråle” i Norrtälje häromdagen, men för en del är det en liten trigger med starka kvinnor som inte har svultit sig ner till 42 kilo. Jag är lång, blond och stockholmare och det triggar en del, säger Suzanne Axell.

Enligt Suzanne Axell råder en stor åldersdiskriminering och utseendefixering inom tv-branschen, inte minst mot kvinnor. Suzanne menar att vi sätter “bäst-före-datum” på kvinnor medan det finns en helt annan tolerans gentemot män som åldras. Att föryngra sitt utseende för arbetsgivarnas skull är enligt Suzanne Axell förödande för kvinnors framtid i branschen.

Själv skulle hon aldrig ge sig in i en värld av Botox och Restylane, säger hon.

ANNONS

– Aldrig. Jag tycker att folk ser ut som svullna karljohanssvampar i ansiktet. Om alla tjejer gick ihop och inte gjorde det där vore arbetsgivarna tvungna att anställa kvinnor som ser normala ut. Varför får Leif GW, min gamle snälle kriminologiprofessor, sitta i rutan utan att någon försöker sig på att ha Restylane och Botox på honom …?

      LÄS MER: Dubbel nakenkritik mot SVT:s “Fråga Doktorn” 

“Jag har fått göra exakt det jag drömde om”

Samtidigt har de många åren i branschen varit en dröm som gick i uppfyllelse.

– Jag har fått göra exakt det jag drömde om när jag satt hemma i Farsta med min ensamstående mamma och vi hade det taskigt med pengar. Skulle jag inte ha jobbet kvar får jag väl odla kålrötter i Roslagen, säger hon.

Som programledare har Suzanne Axell alltid koll. Hon jobbar hårt och är inte rädd för att kavla upp ärmarna och göra allt som krävs för att uppnå bästa resultat. I sitt privatliv verkar hon också ha full koll. Till exempel på sin egen framtida begravning …

– Jag har ett eget testamente. Min mormors och morfars död lärde mig mycket om hur fruktansvärt snett det kan gå om man inte ser över sina papper. Jag beundrar Birgitta Piper som i “M-Magasin” tjatar att man ska ordna det juridiska. Jag har haft en stor längtan att klara mig själv och nu har jag skrivit hur jag vill ha det. Tjejer och kvinnor är ibland alldeles för naiva. Tyvärr.

– Jag vill att Melba Moores “This is it”, Shirley Basseys “This is my life” och kanske The Beatles “The long and winding road” spelas på min begravning. Det sammanfattar lite mitt liv. Jag vill ligga hos mormor och morfar på Skogskyrkogården i Stockholm, avslutar Suzanne Axell.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS