News55

Tusentals dör av fruktade bakterier - nu kan det lösas

Ökningen av bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika kallas ibland för en "tyst pandemi". Här undersöks en odling av resistenta bakterier. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 20 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2024

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Det handlar om ett av de största hoten mot människors hälsa: Bakteriernas ökande motståndskraft, resistens, mot antibiotika.

Redan i dag beräknas resistenta bakterier skörda mer än 35 000 människoliv varje år inom EU/EES och behovet av nya effektiva antibiotika beskrivs som skriande.

Särskilt viktigt, men också särskilt svårt, är att hitta helt nya sorter i stället för varianter av gamla antibiotika. Detta för att minska risken för att bakterierna utvecklar resistens.

Och detta är just vad Uppsalaforskarna gjort.

Ovanligt att lyckas

Än så länge har den nya antibiotikatypen bara testats hos möss där den kunnat bota blodinfektioner, och mycket återstår innan fynden eventuellt kan utmynna i ett nytt läkemedel.

Men det är väldigt svårt att komma såhär långt och därför är vi glada att första steget ser lovande ut, säger Anders Karlén, som är professor vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet.

ANNONS

Antibiotikasorten riktar sig mot en bakterietyp som enligt Världshälsoorganisationen WHO är allra mest akut att få fram nya behandlingar mot.

Det handlar om så kallade gram-negativa bakterier som bildar enzymet ESBL, som bryter ner och förstör antibiotika.

ANNONS

Inget nytt på 50 år

Försöken i Uppsala, som redovisas i vetenskapstidskriften PNAS, visar på effekt mot två sådana bakterier, Escherichia coli och Klebsiella pneumoniae.

Det har inte kommit nya antibiotika mot gramnegativa bakterier sedan 1970-talet, så behovet är stort, säger Karlén.

Forskarna har undersökt mer än 400 olika molekyler innan de hittade den sort som tycks fungera. Den verkar genom att hämma ett protein som bakterien behöver för att tillverka sitt yttersta skyddslager.

Nästa steg är att förfina det potentiella läkemedlet och så småningom testa det på människor.

Det är svårt att få resurser till utveckling av nya antibiotika, men om allt går som vi vill hoppas vi kunna pröva det på människa om fem till sex år, säger Anders Karlén.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]