News55

Fyra åtalas efter kulregnet i Farsta – två dog

Artikelbild
Blommor vid Farsta centrum efter skjutningen den 10 juni 2023. (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 apr. 2024

Fyra män åtalas efter dådet i Farsta centrum sommaren 2023, då flera personer träffades när automateld riktades rakt in i folkvimlet. En 43-årig man och en 15-årig pojke dog av sina skador. Det var vid 18-tiden den 10 juni i fjol som en skottsalva från…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fyra åtalas efter kulregnet i Farsta – två dogJessica Gow/TTBlommor vid Farsta centrum efter skjutningen den 10 juni 2023.BrottTT

Fyra män åtalas efter dådet i Farsta centrum sommaren 2023, då flera personer träffades när automateld riktades rakt in i folkvimlet.

En 43-årig man och en 15-årig pojke dog av sina skador.

Det var vid 18-tiden den 10 juni i fjol som en skottsalva från ett automatvapen bröt lugnet i det välbesökta Farsta centrum i södra Stockholm. Över 20 skott avlossades i riktning mot tunnelbanestationen, och en man och en pojke som träffades av flera skott dog.

Ytterligare fyra personer skadades. Minst två av dem träffades av kulor och två andra träffades av skott och/eller splitter. Ytterligare 13 personer riskerade att träffas, enligt åklagaren.

Misstankarna mot männen rör bland annat två fall av mord och 17 försök till mord.

“Jag menar att de har agerat med total hänsynslöshet. Med tanke på att skjutningen inträffade en sommareftermiddag på en plats där många människor var i rörelse fanns det en överhängande risk för att fler skulle ha dödats eller skadats”, säger Angelica Runesson, senior åklagare och förundersökningsledare, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

De misstänkta skyttarna, två 19-åriga män, greps kort efter skjutningen efter en biljakt på E4. I samband med jakten ska de ha siktat med automatvapnet mot poliser. För det åtalas de även för grovt hot mot tjänsteman.

ANNONS

I augusti greps ytterligare två män. Enligt åtalet har den ena av männen anlitat den andra för att agera spanare vid skjutningen.

I slutet av mars i år gick polisen ut med en internationell efterlysning för den man som misstänks ha anstiftat skjutningen. Det rör sig om en 20-årig man som, enligt uppgifter till Aftonbladet, ska ha uppmanat skyttarna att “skjuta så många de kunde”.

De misstänkta förnekar brott.

Marc Skogelin/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS